Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Франс Интернасионал: В България доминира корупцията и тайните споразумения между медии, политици, олигарси и Пеевски

В България доминира корупцията и тайните споразумения между медии, политици и олигарси, включително и Делян Пеевски Медийната империя на Пеевски е сред най-големите бенифициенти на средства от ЕС, разпределяни от правителството. След това жълтите таблоиди фабрикуват фалшиви новини за европредседателството.

Това отбеляза вчера Франс  Интернасионал в безпощадна публикация за българската действителност. Материалът, подписан от  Жан Ван  Дермаде , изцяло е посветен на липсата на медийна свобода в България, където след около 1,5 месеца стартира  председателството на ЕС. 

Чуждестранната медия отбелязва един изключително срамен факт, а именно, че парите, отпуснати от ЕС  за България не отиват на правилното място. Нещо повече, уточнено е, че тази несправедливост става с активната роля на българското правителство.  До тези изводи Жан Ван  Дермаде  стига благодарение на скандалният случай с уволнената журналистка Диляна  Гайтанджиева. След разследването й за българските оръжия, които достигат до джихадистите  в Сирия, тя бе уволнена от собственика на в-к „Труд“ Петьо Блъсков. 

Във Франс  Интернасионал разказват:  България, която е с най-лош резултат по отношение на свободата  на пресата, ще поеме председателството на ЕС  през януари.Последните статистики показват, че тя е паднала  на 109 позиция от 179 възможни през 2017 г. Това поставя България наред с Боливия, Габон и Парагвай.

На 24 август 2014 г. журналистката Диляна  Гайтанджиева беше уволнена от нейния вестник. Като репортер в масово издавания вестник „Труд“ , тя написала публикация, в която обвинява, че огромни количества оръжия от САЩ , Саудитска Арабия и България  били транспортирани от азербайджанските  авиолинии за Сирия. В крайна сметка тези оръжия са попаднали в ръцете на джихадисти , свързани с „Ал Кайда “ и „Ал Нусра “. 

Оръжия за Сирия

От документите, с които тя разполага,  става ясно как САЩ , Саудитска Арабия, България и други страни наемат азербайджанските  авиолинии, за  да транспортират големи количества оръжия за Сирия. Документите потвърждават разкритията на Гайтанджиева след пътуването  й през декември 2016 г. до Алепо, след като частите на сирийската армия превземат града. Там тя казва, че местните жители са я насочили към подземен склад, изоставен от предполагаеми джихадисти . Въпросният склад е бил пълен с мини и гранати, произведени в България. 

Въпроси по националната сигурност

Само  месец и половин, след като историята е публикувана, според Гайтанджиева, тя получава обаждане от ДАНС, където я привикват . „Нямах призовка или предварително известие, че ще бъда разпитвана. Просто  агент на ДАНС  ми се обади по телефона предния ден“, каза тя пред чуждестранната медия. В ДАНС  само са я питали за изтеклите документи, но не и за оръжията. „Почувствах се ядосана, защото никой не ме разпита за намерените български оръжия в Алепо“, заяви тя. 

Намеса на медиите

Два часа след като  излиза от ДАНС , главният редактор на  вестника настоява спешно да се върне в редакцията, където за нейна изненада  й било казано, че трябва незабавно да напусне работа. През това време тя готвела ново пътуване до Сирия. Петьо Блъсков -собственик и главен редактор на „Труд“ не отговори на изпратените по имейл  въпрос от Франс  интернешанъл  за уволнението на Диляна  Гайтанджиева. Има много случаи като този. Това е схема, казва Лада  Трифонова-Прайз, преподавател по журналистика в Шефилдския  университет.  Журналисти са били или физически малтретирани, заплашвани или уволнявани. Понякога  и понижавани в службата си, допълва тя. 

Според медията, причина за това е доминиращата корупция в България, както и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите, включително и Делян Пеевски. Проучване  от 2014 година на Европейската асоциация на журналистите, разкрива, че повече от 52 процента от българските журналисти признават за политически натиск, упражнен върху тяхната медия. Повече от 30 процента заявяват политически натиск върху самите тях, като това се проявява под различни форми.

Франс  Интернасионал отбелязва още, че премиерът Бойко Борисов е бивш треньор по карате. Уточнява също: „Част от европейските фондове се вливат  в България под формата на подкрепа. Но тя не остива на правилните места. Тазгодишно проучване  на международната неправителствена  организация IREX показва, че медийната империя на Делян Пеевски е сред най-големите бенифициенти  на средства от ЕС, разпределяни от правителството. „По този начин таблоидите на жълтата преса разпространяват фалшиви новини,  за да представят българското председателство на ЕС“, казва журналистът Росен Босев.  

Изданието цитира и „Репортери без граници“:  „Този процес води до пълна липса на прозрачност, подкупване на редактори, за да се улесни правителството  в политическото им представяне и „покриване“ на някои проблемни истории“.

 Междувременно ЕС  сигнализира неколкократно и издава строги предупреждения и доклади, в които се подчертават злоупотребите  и нарушенията  на свободата на българските медии. ЕС  изглежда използва твърде мек подход, въпреки изразеният ангажимент за свобода на медиите. Те непрекъснато призовават правителството да зачита свободата на медиите, общественият дебат, но няма конкретни действия за постигане на това, допълва изданието. 

В края на материала, авторът отново се връща към случая с журналистката Диляна  Гайтанджиева, която вече е на свободна практика. Тя отново работи по разследване, свързано с незаконна търговия на оръжия. „Сега определено се чувствам по-добре, тъй като не съм задължена да следвам политиката на редакцията“, казва тя пред  Франс  Интернасионал.

Тя обяснява, че директорът на ДАНС , министрите на отбраната,  икономиката и  МВР  са членове на съвета за контрол на износа на оръжие и от тях зависи кой търговец  на оръжие ще се сдобие с лиценз за тази дейност. Това означава, че директорът на ДАНС  е много наясно със сделките за оръжия, както и останалите български министри. Как те ще започнат  да разследват себе си?! В България няма свобода на словото. В България медиите  служат на политиците, не и е на българския народ, допълва разследващата журналистка. 

Превод: Фрог нюз

Източник: https://frognews.bg/novini/frans-interneshanal-balgariia-dominira-koruptsiiata-tainite-sporazumeniia-mejdu-medii-polititsi-oligarsi-peevski.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!