Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България да върне на Турция анексираната Източна Румелия (мнение в руски форум)

Връщаме се отново на темата за Доклада за националната сигурност на България (2016 година), тъй като той ще даде отражение на отношенията ни с Русия за дълъг период от време. Потребители в интернет смятат, че с този доклад Борисов си е разписал и третата оставка, защото с една умишлено предизвикана газова криза и намаляване броя на руските туристи, българският бюджет ще отиде на червено, ще се спрат социални плащания и ще настъпят улични размирици.

Както вече писахме, случаят с нашия доклад е безпрецедентен, той като напрежението между Русия и ЕС, САЩ и НАТО, както и анекса на Крим, не касаят пряко териториалната ни сигурност. Икономическите загуби за България  от руските санкции  изискват по-разумно говорене, тъй като не работят в полза на промяна на ситуацията. А Докладът на Министерския съвет постави премиера и правителството в изключително нелепа ситуация у нас и в Европа. Вътрешната политическа шумотевица пост фактум затвърди подозрението, че докладът е четен само от авторите му. Според Атанас Атанасов, текстът за Русия е паразитна останка от предишен такъв, пропуснат при редакцията.

Може, но този, който е вкарал в доклада „паразита”,  е знаел много добре какво прави и какъв ще бъде политическият ефект. Мълчанието на антируските НПО, чиито фронтмени не посмяха да се израдват публично, но коментират отрицателните реакции по доклада,  подсилва усещането, че текстът не е оставен случайно.

Ако бъдат притиснати, ще назоват и кое НПО е подало „руската част“ за този доклад, издържана от първата до последната буква в духа на хибридната антируска пропаганда. Платена пропаганда! Защото за без пари, същата дребна по размер камора няма да се сети въобще, че има държава като Русия.

„Като се зъбите на Русия, защо не го правите с лицето си, а  надупихте голите си задници баш натам, откъдето очаквате заплахата?!?Смешници!”, пише потребител във Фейсбук. Друг допълва, че „дупенето е стар национален спорт” и място за изненади няма. Трети са още по-язвителни и свързват нарасналата коремна обиколка на премиера с поредната евроатлантическа ценност, която е „родил” под формата на Доклад за националната сигурност. Четвърти очакват Русия да ни наложи санкции, ако докладът бъде приет от Народното събрание, и смятат, че този доклад е написан единствено, за да бъдем приети по-бързо в Шенген.

Коментарите под руски публикации по темата не са по-малко остри. Мнения от типа„ Българите си остават с робска психика” и „Защо не се освободихте сами, „братушки!” могат да се видят в редица форуми. Има и предложения – след като сме толкова загрижени за анекса на Крим, да върнем  на Турция анексираната от нас Югоизтична България.

Петр Яковлев от Воронеж обобщава антируските клишета в нашите форуми: Българите официално са разкрили своята „гнила същност” след тихите въздишки по форумите колко добре сме живели под турска власт, докато не дошли „дивите руснаци” да ни „освободят”.  Пусть живут, как могут…”, заключва Яковлев и допълва, че България вече е затворена страница за повечето руснаци.

Руските и европейски медии цитират извадки от доклада, отбелязват, че той е подписан лично от премиера Бойко Борисов. В полските сайтове публикациите са онагледени със снимка на Путин, и това е добра новина – европейските читатели няма да видят лицата на българските държавници, които не си четат докладите преди да ги пуснат в новинарския поток.

Украинският  сайт The Kiev times илюстрира своята публикация по доклада с българското и руско знаме.

Под него пише: „ В частта „Външна среда на сигурност“ се посочва, че „интензивно укрепване и модернизация на руските въоръжени сили на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров…, както и разширяването на достъпа на страната до Черно море…продължава до води до нарушаване на геостратегическия и военен баланс в региона на Черно море“.

Полският интернет портал Kresy24.pl  отбелязва, че докладът е изненадал руските политици и медии, тъй като в края на юли  премиерът Борисов е казал, че отношенията между Европа и Русия трябва да бъдат прагматични, и на 6 септември, в съвместно изявление с гръцкия премиер Алексис Ципрас, е заявил, че двете страни трябва да бъдат мост между Русия и Европа.

Руското електронното издание Взгляд публикува обобщен анализ под заглавие: „Принуждават България да посочи Русия като заплаха”, като цитира мнения и на български политолози. Посочват се също разминавания между скорошни изявления на Борисов и съдържанието на самия доклад. За Борисов изданието пише, че служи едновременно на трима господари – Ердоган, Меркел и Вашингтон, позовавайки се на български коментатори.

„Докладът за  „руската заплаха” е  нещо, което можеше да се очаква от правителството на Бойко Борисов…Това не е изненадващо. Това са хора , които изпълняват васални  функции и се подчиняват на Вашингтонския обком“, смята политологът и бивш български посланик в Беларус, Петко Ганчев, цитиран от „Взгляд”.

Ганчев смята, че изявленията на министър-председателя за изграждане на прагматични отношения с Москва, не трябва да се приемат сериозно, а трябва да бъдат отнесени към присъщото непостоянство на премиера. „Борисов обикновено сутрин говори едно, на обед друго, вечер-трето. Той през цялото време се опитва да флиртува открито. Това е неискрено, просто информационен шум…Ако Борисов каже нещо по-откровено,  дръпват го, и в рамките на няколко часа той се поправя и взема правилната линия“, казва Ганчев. Според него,  на сегашния български министър-председател се налага да се съобразява  едновременно с „трима господари“ – Вашингтон, германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган“, казва Ганчев.

Някои сайтове дават препратка към доста по-стари анализи на руски експерти, които определят страните от бившия Източен и настоящи членки на НАТО, в това число и България, като заплаха за националната сигурност на Русия. Затягането на натовския обръч около Русия я е принудило Кремъл да отговори адекватно на предизвикателствата, отклонявайки значителен финансов ресурс за въоръжаване, вместо да го използва за развитие на руската икономика.

Източник: http://mejdu-redovete.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!