Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лека кола в България – тол такса + винетка! В Германия – безплатно пътуване. Европейци ли сме?

Винетките и пътни такси в Германия не се заплащат за леки автомобили. В Германия, за разлика от повечето заобикалящи я страни, пътни такси и винетки не се заплащат. Пътни такси в Германия заплащат само камиони над 12 тона, като таксата е с електронно отчитане. В България обаче нещата съвсем не са така. 

Тол системата в България ще бъде готова до една година, заяви Бойко Борисов. По думите на премиера, благодарение на нея, ще се акумулират над 1,5 милиарда лева годишно, които ще отидат за рехабилитация на пътищата, както и на изграждането на нови трасета. Очаква се новата система да обхване 80% от пътищата у нас. Срокът на пускане на системата зависи от избора на изпълнител за нейното изграждане. 

“Кандидатстват едни от най-големите фирми, които се занимават с изграждане на тол системи в Европа”, заяви край Пловдив премиерът Бойко Борисов. Половината от трафика у нас е транзитен. Камионите преминават с еднодневна винетка от 10 евро. За сравнение по магистралата в Сърбия се плаща 70 евро, в Унгария 84 евро, в Словакия 110 евро, а в Австрия 115 евро. 

Прогнозите са въвеждането на новия тип таксуване за ползването на пътищата у нас – електронните винетки и толтаксите – да вкарат в бюджета допълнително 500 хиляди лева още през първата година от функционирането си. Средствата ще бъдат инвестирани в рехабилитация на пътищата. 

Сега действащата винетна система генерира около 320 милиона лева годишно. За миналата година са продадени общо 7 милиона стикера за почти 327 милиона лева. Само от леките коли приходите са 177 милиона. 

С въвеждането на тол таксите у нас не е ясно колко ще струва преминаването от “Калотина” до “Капитан Андреево” например. За сходно разстояние от Виена до Залцбург това струва 110 евро за тол такси. 

Какво ще стане, ако се въведе ТОЛ такса? 

Един нормално експлоатиран лек автомобил изминава около 10 000 километра годишно по таксуващите се сега с винетка извънградски пътища. Разстоянието от Капитан Андреево до Калотина е 377 км по дългия път през Стара Загора, по магистралата, която искрено се надяваме Павлова да построи.

Източник:webnovinar

Източник: http://onovini.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!