Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Престоят в космоса води до генетични промени при астронавтите

Учените отдавна знаят, че дългият престой в космоса води до сериозни проблеми за тялото. Сега обаче, ново изследване показва, че престоят в космоса може да промени и гените на астронавта.

Скот Кели, астронавтът прекарал една година в космоса има брат близнак. Двамата са изследвани, за да се види какво влияние е оказал престоят на Скот върху него. Учените открили, че престоят в космоса, насърчава метилирането, което е биологичният процес на включване и изключване на гените.

Най елементарно метилиране е свързването на един въглероден и три водородни атома (наречени метилова група) с друга молекула. Отстраняването на метиловата група се нарича деметилиране. Мислете за милиарди малки „включвания и изключвания” в тялото ви, които контролират всичко – от вашия отговор на стреса и как тялото ви прави енергия от храната, до химията на мозъка и детоксикацията. Това е метилиране и деметилиране. Процес на метилиране на ДНК, където към ДНК се добавят химически молекули, „включващи“ или „изключващи“ някои гени. Точно този процес се стимулира при по-дълъг престой в космоса.

„Най-вълнуващото нещо, което открихме при изследването на близнаците е в областта на генните промени предизвикани от престоя в космоса.

Убедихме се, че след като тялото се озове в космоса настъпва нещо като експлозия, като фойерверки“, казва Крис Мейсън, водещият учен в проекта изследващ близнаците.

„Веднага след като астронавтът се озове в космоса започват хиляди генни промени и част от тези промени продължават временно и след връщане на Земята“, продължава Мейсън.

Макар изследването да продължава, вече е ясно, че то ще промени разбирането за рисковете на молекулярно ниво от пътуване в космоса. Учените обаче очакват да намерят и решение на някои от проблемите.

Изследването стана реалност след като Скот Кели престоя в космоса 340 дни на борда на Международната космическа станция.

След завръщането му на Земята, учените са взели редица проби от неговите органи. На същата процедура е бил подложен и Марк Кели, неговият брат близнак, който през тези 340 дни си е бил на Земята. Така на учените се удава незаменима възможност да сравнят ДНК профилите на двамата.

Друга видима промяна, освен тази на генно равнище, е стопяващата се маса мускули на човека след престой в космоса. Според изследователите, само за три месеца в космоса, астронавт с мускулна маса на 20 годишен се превръща в 60 годишен човек по отношение на мускулната маса. За да не се случва това, астронавтите имат специални двигателни програми в космоса, при които се натоварват с различни двигателни упражнения ежедневно в продължение на 2-3 часа.

Според НАСА, крайните изводи от това изследване, които ще бъдат публикувани идната година, ще бъдат в основата на решението за пилотирана мисия до Марс.

Източник: http://megavselena.bg/prestoyat-v-kosmosa-vodi-do-genetichni-promeni-pri-astronavtite/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!