Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ядете ли узрели банани? Ако не, започнете веднага, защото:

Бананите се отглеждат в най-малко 107 страни и са на четвърто място сред световните хранителни култури с парична стойност. " „Medical News Daily”

Бананите са супер храна!

Защо избираме да ядем нещо? Има 3 причини: апетит, вкус и хранителна стойност.

Бананите са уникални по това, че са достъпни, вкусни и много питателни. Тези качества могат да  обяснят защо плодовете са толкова разпространени.

- Ами захарта?

Естествените захари захароза и фруктоза придават на плодовете своята сладост. Някои хора се въздържат от бананите поради съдържанието на захар, но няма нужда да се избягват или ограничават плодовете в разумни количества.

Химическият състав на произведената и натуралната фруктоза, например, е много различен. Ето какво казва Крис Гунар, в Healthline.com:

"Има много доказателства, че големи количества фруктоза могат да нанесат вреди, когато се консумират в излишък. Това обаче зависи от дозите и контекста и не се отнася за плодовете. "

Освен това, бананите са пълни с фибри и вода. Първите, метаболитно, компенсират захарозата и фруктозата; последната спомага за облекчаване на храносмилането на захарите.

Многобройните ползи за здравето.

Нека задълбаем право в здравословните предимства на храненето с два банана на ден:

1. Борят се с рака

Според японски изследователи, напълно узрелите банани (жълта кожа с тъмни петна) съдържат значително количество „тумор некротизиращ фактор” или TNF.

TNF е сигнализираща молекула, известна като цитокин, която стимулира мощен имунен отговор, когато се откриват анормални туморни клетки.

2. Понижава кръвното налягане

Консумирането на диета с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий спомага за поддържането на здравословно кръвно налягане. Калият регулира разширението на кръвоносните съдове на организма, което намалява кръвното налягане.

Здравните експерти препоръчват 4700 милиграма (mg) калий дневно.Много малко хора отговарят на това изискване.

Банан с нормален размер съдържа над 460 милиграма калий и е почти без натрий.

3. Насърчава здравето на сърцето

Освен, че са богати на калий, бананите съдържат голямо количество витамини В6 и С и здравословна доза фибри.

В проучване, публикувано в спис. „ Днешният диетолог”, изследователите стигат до извода, че хората, които са яли поне 4000 mg калий дневно, имат 49% по-малък шанс да умрат от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които консумират едва 1000 mg.

4. Регулира кръвната захар

Ако имате нужда от допълнително доказателство, че съдържащите се в бананите захари са естествено здравословни, помислете за следното:

Проучванията показват, че диабетици тип 1, които консумират диета с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на кръвната глюкоза, отколкото тези, които не го правят. Диабетици тип 2, които консумират много фибри, резултатите им показват подобряване на кръвната захар, липидите и нивата на инсулина.

Два средни банана съдържат около 6 грама висококачествени фибри.

5. Спомагат храносмилането

Бананите са част от облекчаващата храносмилането, диета": банани, ориз, ябълки и препечен хляб.

Споменахме, че бананите съдържат здравословна доза от висококачествени фибри, което улеснява храносмилането. Бананите също са богати на електролити, което помага да се компенсира течността, изгубена от потене и диария.Поради своите калиеви запаси, качествени фибри и електролити, няколко банана всеки ден, могат да помогнат за поддържането на здравословна храносмилателна система.

6. Спомагат насищането с кислород на тялото

Дефицитът на желязо е един от най-често срещаните медицински проблеми в развитите страни. Продължителният дефицит на желязо може да доведе до анемия, състояние, при което тялото не получава достатъчно кислород.

Бананите са богати на желязо, съставка на хемоглобина, която помага при транспортирането на кислород от белите дробове до останалата част от тялото.

7. Когнитивни ползи

Бананите доставят калий в мозъка, което помага да се нормализират нивата на кислород и укрепва сигнализирането между невроните.

Бананите съдържат също и триптофан, минерален предшественик на мозъчния химикал серотонин. Серотонинът е нашият химикал, играещ роля на мозъчен "стабилизатор", който предпазва от промени в настроението и мозъчна „ мъгла”.

Е сега ако не изядете поне един банан...

Източник: http://www.beu.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!