Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Спрете свиването на мозъка! С възрастта мозъкът се свива, но процесът може да бъде обърнат...

Медитацията не е само да бъдеш "дзен" и не е нещо само в сферата на идеологията. Напротив, тя има физическо влияние върху мозъка и може да предотврати мозъчни заболявания. Ето един преглед на промените в мозъка, дължащи се на медитация и наблюдавани от учените през годините.

Спрете свиването на мозъка

С възрастта мозъкът на човек се свива. Понякога това започва по-рано – след 30-те, но най-често след навършване на 40-годишна възраст. До края на живота, обемът на мозъчната тъкан обикновено намалява до такъв на 7-годишно дете. Висока степен на свиване на мозъка може да доведе до деменция, преждевременна смърт, депресия, риск от инсулт и други.

Неврологът Ричард Дейвидсън изследва монаси на Далай Лама, всеки от които е практикувал медитация от 15 до 40 години. През 2004 г. ученият установява, че медитацията може да предотврати загубата на сиво вещество в мозъка. Загубата на сиво вещество оказва влияние на множество психични функции като например контролиране на емоции, импулси, мисли и движения.

Проучване от 2011 г. на Калифорнийския университет в Лос Анджелис заключава, че медитацията може да забави мозъчното свиване в следствие на стареене. Айлийн Лудърс, ръководител на изследването, казва в съобщение за медиите: "Ако практикувате редовно в продължение на години, медитацията може да забави стареенето, свързано с атрофия на мозъка, вероятно заради позитивното ѝ влияние върху имунната система."

Лудърс обаче смята, че може да има алтернативно обяснение на тези резултати. Възможно е мозъците на хората, които избират да медитират, да са по-различни от мозъците на тези, които не медитират.

Поддържайте връзките в мозъка

Медитацията укрепва не само сивото вещество в мозъка. Тя подсилва и бялото мозъчно вещество, което включва аксоните на мозъчните неврони. Статия на Калифорнийския университет представя бялото вещество така: "Ако мозъкът е компютърна мрежа и сивото вещество, съдържащо нервните клетки и капилярите, символизира компютрите, то бялото вещество играе ролята на кабелите."

Лудърс добавя: "Хората, медитиращи от години, имат значително по-многобройни, плътни и здрави влакна, съставящи бялото мозъчно вещество."

Излъчвайте мощни гама вълни

В допълнение на предотвратяване свиването на мозъка, медитацията може да ви помогне да излъчвате наднормени нива на гама вълни.

Гама вълните са определяни като електрически мозъчни вълни с едни от най-високите честоти и с огромна важност за мозъка. Производството на гама вълни изисква хиляди нервни клетки да действат в унисон при изключително висока скорост.

Монаси произвеждат гама вълни по-мощни и с по-висока амплитуда от тези на който и да било друг в историята. Също така движението на техните вълни е организирано далеч по-добре от движението на вълни, произведени от немедитиращи доброволци.

През 2012 г. учени от университета в Уисконсин, САЩ, прикрепили 256 сензора към черепа на тибетския монах Матю Рикар. Те открили, че докатo медитирал, той излъчвал невиждано високи нива на гама вълни, съобщава уебсайтът Смитсониан Маг (Smithsonian Mag).

Укрепвайте частите от мозъка, свързани със спокойствието и щастието

Учени определят монаха Матю Рикар като най-щастливия човек на света. Наблюдавайки дейността на различните дялове на мозъка му, изследователите установили, че той има "неестествено голям капацитет за щастие и намалена склонност към негативизъм". Проучването установило подобни реакции дори при хора, които медитират само по 20 минути на ден в продължение на три седмици.

Изследователи от Генералната болница в Масачузетс, Масачузетския университет и Университета в Гисен, Германия, публикуваха изследване през 2011 г., което показва как спокойствието, преживявано по време на медитация, се отразява на мозъка.

Според Сара Лазар, докторант в Генералната болница в Масачузетс, в мозъчните структури на участниците в експеримента настъпила промяна, която се проявила като "чувство на спокойствие". Концентрацията на сивото вещество се подобрила в областите на мозъка, свързани с ученето, паметта, емоциите, саморефлексията и способността за преценка на ежедневни ситуации.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!