Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРЪСТОСАН ОГЪН: Кой е спасил българските евреи? МВнР: Не съветската армия, българският народ спаси евреите

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи, посочва в изявление МВнР за думите на Мария Захарова, че това е заслуга на руските военни.
Говорителят на руското външно министерство Захарова коментира надпис върху паметник на съветски войски в София, който се появи в нощта на 31 октомври и гласеше "100 години ционистка окупация".

„Този път вандалите надминаха себе си – те изписаха по мемориала лозунги с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично, особено с оглед на факта, че през Втората световна война благодарение на нашите воини успяхме да предотвратим депортирането на евреи от България и така да спасим около 50 000 души от неминуема смърт“, каза Захарова.

По повод изявлението на говорител на МВнР на Руската федерация, пресцентърът на Министерството на външните работи на Република България заявява:

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.

Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.

Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.

По-рано на въпрос как си обяснява подобно изказване на говорителя на външното руско министерство - външният министър Екатерина Захариева заяви: „Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина... Единствената държава сме, в която по времето на този черен период от световната история, евреите не само не са депортирани, но еврейското население нараства“.

Източник: http://dnes.dir.bg/news/evrei-ministerstvo-vanshnite-raboti-savetska-armia-26543311?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!