Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съвпадение?! Благодарение на добрата политика на правителството на ГЕРБ, България произвежда най-много тикви в ЕС

И това съвсем не е ирония или подигравка, както биха си помислили повечето хора. България се оказва най-големият производител на тикви в Европейския съюз. Това става ясно от данни, които „Евростат” разпространи преди Хелоуин. През 2016 г. нашата страна е произвела 133 000 тона от големия зеленчук, който традиционно се използва и за направата на плашещи фенери. Това е сериозен ръст спрямо предходната година, когато от родините бостани са излезли едва 25 200 тона тикви. Причината да сме на първо място наистина се крие в правителството на ГЕРБ, но не в настоящото, а в предишното, известно и като „Борисов-2“. През 2016г. се отпускат 200лв/дка субсидии за тиквопроизводство. И рязко се оказахме номер едно. Догодина няма да е така, защото субсидиите спират с мотива, че производството на тикви не е много скъпо, и не се нуждае от подпомагане. И така, една година сме най-добрите тиквопроизводители в Европа.

В тази любопитна класация на второ място е Испания с 97 000 тона, с 1000 по-малко – 96 000 е Франция.

Далеч назад в тиквената надпревара остават Германия и Португалия. Ако прибавим и страните, които не са членки на ЕС, но се намират на Стария континент, България губи с малко първото място от Турция. Там реколтата е била в размер на 138 000 тона – но на доста по-голяма територия, пояснява бТВ. Интересна тенденция се наблюдава в Румъния – докато у нас през последните години тиквите стават все повече и повече, в северната ни съседка прогресивно намаляват – от близо 60 000 тона преди 5 години до малко над 12 000 през 2016 г.

Източник: http://bgjournal.info/savpadenie-blagodarenie-na-dobrata-politika-na-pravitelstvoto-na-gerb-balgariya-proizvezhda-nay-mnogo-tikvi-v-es/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!