Следвайте "Буднаера" в Телеграм

”Гражданска отговорност” - 50% за изрядни и +180% за джигити

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор на база нарушенията, които е правил на пътя.
С въвеждането на системата „бонус малус” застрахователите ще имат достъп до информационните масиви на КАТ. За всеки водач вече ще се изчислява коефициент на риска, който ще се умножава по базовата цена на застраховката  "Гражданска отговорност". 

"От минус 50 процента до плюс 180 процента върху цената на застраховката. Което в цифри означава, че при една средна цена на ГО от 190 лева в момента, за един водач, който няма нарушения, цената би могла да падне под 100 лева. Но за тези, които многократно са нарушавали закона за движение по пътищата цената може да се качи до 500-600 лева", обясни Светла Несторова от Асоциацията на българските застрахователи, цитирана от Нова телевизия. 

Целта на драстичния скок в цената на застраховката е да се намали черната статистика. В момента България е на първо място по смърт на пътя в Европейския съюз. От началото на годината досега у нас са станали 5530 тежки катастрофи, с над 500 жертви и почти 7000 ранени.

А до тежките инциденти най-често се стига заради бясно шофиране, неправилни маневри, отнемане на предимство и каране в насрещното. Заради тежки нарушения от началото на годината досега са дерегистрирани над 11 000 автомобила на шофьори без книжка или след употреба на алкохол и наркотици. А издадените глоби минават 735 000. Толкова са издадените фишове, актове и електронни фишове.

В момента са застраховани около 3 млн. автомобила, което е 97 % от автопарка у нас. И все пак близо 40 % от българите никога не са сключвали застраховка. А тези за автомобилите ни заемат основна част от полиците, които сключваме, показват данните на брокерите.

Заради липса на „Гражданска отговорност” до края на септември от системата на КАТ са дерегистрирани 856 000 автомобила. От тях 72 000 собственици са платили полицата след принудителното спиране от движение на колите им. 

Източник: http://dnes.dir.bg/news/tzeni-shofyori-grazhdanska-otgovornost-26523718?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!