Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Майка: Не е нужно да си луд, за да имаш 4 деца, но помага

Диана Гошева, съпругът й Лъчезар и четирите им деца
Сн.: Facebook

Държавата не стимулира българите да имат повече деца, а работодателите не обичат често отсъстващи родители. Въпреки това всяко дете е вселена, която е подарък.
Това заяви в интервю за Дир.бг 44-годишната Диана Гошева - майка на четири деца от Благоевград. 

Диана и съпругът й Лъчезар са женени от 25 години и отглеждат сами тримата си сина и дъщеря си.

С многодетната майка разговаряхме за демографската криза - за 27 г. населението на България се е стопило с една трета, за щастието и трудностите да имаш повече от едно дете и за това нужно ли е да си луд, за да създадеш и отгледаш повече деца.

- Как в условията на демографска криза се решихте да имате четири деца?

- Когато решихме да имаме повече от 2 деца - не сме мислили за демографската криза. Смятам, че във всяко едно време е трудно да имаш повече деца. И по време на нашите баби, и сега. Не само финансово...Как ние лично се решихме - нямам еднозначен отговор. Може би нещата са комплексни... Роля изигра и това, че двамата искахме да имаме 3 деца - още преди да имаме и едно. Това е едно обмислено и отговорно решение, което взехме със съпруга ми да отгледаме повече деца, да им дадем безусловната си подкрепа и любов. Не на последно място - да дадем шанс на децата ни да растат с братя и сестри, да си имат някой след като вече няма да ни има.

- Държавата стимулира ли българката да бъде многодетна майка?

- Държавата не стимулира и българинът да бъде многодетен татко. Не само българката. Семействата не са подкрепени при отглеждането на децата. Нямаме баби и дядовци, на които да разчитаме, когато децата боледуват. При повече деца дните в болничен се увеличават. Работодателите обаче не обичат често отсъстващи служители. Не винаги се гледа и с добро око на повече бременности. Подкрепа от държавата може да дойде и по реда на семейното подоходно облагане...

- На колко години са децата ти и на какво ги възпитаваш?

Децата ни са на 21 г., 18 г., 14 г. и 7 г. Най-големият е синът ни Велизар. След него са Рая, Йоан и Самуил, който сега е първокласник. На първо място ги възпитаваме да се обичат, да се уважават, да бъдат приятели. Да ценят семейството и да мислят не само за себе си...След това държим на образованието, да развиват дарбите и талантите си, да бъдат гъвкави. Да бъдат добри приятели и да помагат на другите.

- Колко пари са нужни на едно семейство с 4 деца и с колко всъщност живеете на месец?

- На всяко едно семейство са необходими достатъчно пари, за да не се притесняват при неочаквани ситуации. За едно многодетно семейство увеличете всичко по броя на децата - за образование, за здравеопазване, за битови нужди, за почивка. Тук не искам да коментирам ако има дете/деца, които често боледуват или с хронично заболяване. Прибавете към това и факта, че здрави и щастливи деца се отглеждат от здрави и щастливи родители - и всеки може да прецени колко средства са необходими. Защото често родителите пренебрегват себе си за сметка на децата, но това е много лоша практика, макар и често срещана у нас. Аз съм безработна, с висше икономическо образование. Получавам минимална инвалидна пенсия след онкологично заболяване. Получавам и детски. Съпругът ми има скромен бизнес - малка книжарница. Приходите от нея не ни позволяват да работя и аз там, защото осигуровките не са по силите ни. Ако се открие възможност - бих работила зад граница.

- Казвали ли са ти, че сте луди?

- Много неща са ми казвали...Не е задължително да си луд, за да имаш повече деца, но определено помага... От един мъж ли са всички деца? За момиче ли се борихте - и учудването, че момичето не е последно, а второ... Сигурно по грешка имате толкова деца...И нашият отговор, че четвъртото дете е най-планираното ни дете...

- Какво ще кажеш на българките, които се страхуват да раждат повече от едно дете?

- Всеки сам за себе си решава колко деца иска да има. Това важи и за двамата родители. Това е общо решение. Каквито и думи да кажа, колкото хубави и красиви да са - те са само думи. Многодетството трябва да се опита, то не се говори. Опитайте и аз знам и съм сигурна, че ще ви хареса! Въпреки трудностите! И когато един ден се обърнете назад в живота си и направите равносметка на решенията си - със сигурност за едно решение няма да съжалявате, а ще бъдете безкрайно благодарни сами на себе си. За решението да си подарите повече вселени (всяко дете е нов свят), да се обогатите с истински преживявания, да подарите братчета и сестрички на децата си и да живеете в пълна къща с емоции, смях и радост!

Източник: http://dnes.dir.bg/news/detza-mnogodetna-mika-diana-gosheva-26527947?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!