Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арабските емирства – където жените са господари

Арабски виц: Шейх застава пред харема си и казва: „Трябва да ви призная нещо! Влюбен съм в друг харем.“

Лияна Панделиева

 

Как дубайска съпруга отмъщава на мъжа си, който не е изпълнил нейно желание или изискване?

Тя се качва в любимата си кола (на негово име), с безобразно скъпата си обувка натиска газта и прелита покрай три камери, които засичат скорост. Само след няколко дни благоверният дължи около 7-9 хил.лв. 

Пътищата са превъзходни, бързи, а въпреки летните горещини до 60 градуса на асфалта, той никъде не е нагънат – само газ да подава човек! 

А колко струва паркирането на ролс ройс, спрял на инвалидно място? 

Ужасът за всяка европейка, за всяка християнка е, че някой ще й каже да не показва колко е красива (или колко красива си мисли, че е), когато е навън. Трагедията е в това жената да си купи фантастични дрехи, обувки, да си направи прическа, а да няма кой да й се възхити.  

От времето на ранното средновековие християнките се оглеждат ежедневно, ежечасно и ежеминутно в погледите на мъжете; заглеждат себеподобните и се сравняват с тях, а усещането за превъзходство осмисля всички усилия за публично представяне.  

Неслучайно онези жени, които избират да отидат в манастир, вече не са част от живота, а на опашка за мирна кончина (дори до последния си миг да вършат богоугодни дела).  

Какъв е този мъж, който ще нареди на коя да е от нас – бели, ярки, красиви, изкусителни, да се покрие с безформена черна дреха, да скрие косата си и да не блести пред никого с нищо! И затова веднага решаваме, че правата на жените под черните тоалети са потъпкани, че нищо добро не може да се случи в битието на дамите, а те са нещастни роби.  

Откритието за истината в живота, законите и правилата в Обединените арабски емирства обяснява защо толкова християнки по света се изкушават да станат част от този свят на смайващо богатство, лукс и... грижа за жените. Важното е жената да проумее философията на своята свобода. И че законите всъщност се спазват, дори да не се в съзвучие с либерализма, който в други държави по света считаме за върховно свое достижение и право – дори по-силно от самите закони, валидни в нашите общества.  

Категорично изискване в ОАЕ е, че жената, която се омъжва за местен, трябва да приеме исляма. В това няма насилие, а напълно свободен избор. Дали по любов, дали заради интерес, дали защото просто обича луксозния живот, всяка не-мюсюлманка може да реши дали да направи тази крачка. Дали съпругът й може да се окаже ревнив и да я затвори зад пет дебели стени? Може. Но точно този риск съществува и навсякъде другаде. Дали ще я накара да бъде покрита или да ходи облечена светски? И това може да бъде уточнено предварително.  

През 2014 г. инициирано от арабски страни проучване в 132 държави определя ОАЕ като мястото на света, където жените получават най-голямо уважение. Темата за уважението не е никак случайно избрана. Оказва се, че пред избирателни и други граждански права, жените предпочитат да бъдат ценени, уважавани, слушани и глезени у дома. Борбата за правото да ходят редовно на работа някак естествено отстъпва пред вековната женска роля – да бъде пазител, създател и вдъхновител на домашното щастие.  

Какви са фактите? Когато сключва брак, всяка арабска жена в ОАЕ по закон получава от съпруга си 5 кг. злато (там не жената върви със зестра, а мъжът й се отплаща за това, че ще се сдобие с добра жена). Петте килограма са първата гаранция, че дори да се случи нещо неочаквано със съпруга, жената няма да изпадне в безпътица. През годините златото се увеличава, дарява се още за всяко от децата. По законите на шериата всеки съпруг е длъжен да се грижи добре и всеотдайно за своята жена и тя не трябва да чувства нужда за каквото и да било. Тя ражда децата, но също така получава и домашна помощница (или няколко), защото не може хем да възпитава, хем да се грижи за себе си, а да бъде и чистачка, и готвачка, и шофьор, и всичко, което еманципираните европейки с гордост правим ежедневно. 

Отговорът на еманципираните не-мюсюлманки е, че те предпочитат да влачат и да се мъчат, но не и да бъдат принуждавани да раждат и да се подчиняват. Е, именно за философията на живота става дума и за правото на жената да избере своята роля в света.  

Според законите на шериата, бащата е попечител на децата и при развод те остават при него. Но арабските мъже също са започнали да се еманципират. Как се гледат три-четири деца, без майка им да е постоянно до тях и да се разчита само на бабата и на гледачки? Затова все повече местните мъже предпочитат децата да са при майка си и те да плащат достатъчно за издръжката на всички.  

В подкрепа на анти-мюсюлманските нагласи се разказват истории как жени са били държани за разплод и са раждали деца едно след друго, докато навлязат в критическата.  

Всъщност арабските мъже не искат да убиват жените си. Ако държат да отглеждат, възпитават и образоват много деца, си взимат втора и трета жена. Възможностите за нормално възпроизвеждане се крият в самия коран.  

Семейното пазаруване е напълно обичайна гледка 

Другата история е как жените се връщат в Европа, а децата им остават при бащата. Но проблемът с поделянето на децата, случаите на отвличане са факт и за останалата част на света.  

Арабка попитала българка, която от години работи в емирството, колко килограма злато е събрала след повече от 20 години успешен брак. „Ами...- рекла нашенката – имам един пръстен от мъжа си, един от майка му и един си купих аз.“ – става дума за истински ценно бижу като карати, изработка и диаманти. Арабката гледала неразбиращо, примигала, но не посмяла да зададе още въпроси. 

Съвсем не всички са толкова богати, но ако са от потомствените местни фамилии, то те са богати още от откриването на петрола, обявен за национално богатство. Работещите жени на обществени места най-често са чужденки. Местните дами се познават по скъпите чанти, елегантните обувки, скъпите тъмни очила, великолепните материи на черните одежди и фино проблясващата украса. 

Жените в емирствата са свободни да си правят женски партита, да пътуват на женски екскурзии, да посещават с децата си паркове, увеселителни центрове, плажове, създадени само за жени и деца, където никой не ги безпокои. Когато се прави сватба, всички жени се обличат с великолепни тоалети, бижута и греят като на кралски прием. Блясъкът на диамантите излъчва собствена светлина в залата. Какво е различното? Там са само жени. Те се смеят, говорят си, забавляват се, но наоколо няма мъже. 

Само при тази мисъл на християнките им става лошо – какъв е смисълът да си смайващо красива и да не хванеш нито един жаден мъжки поглед?  

Според корана, мъжът може да има до четири жени, но в последните години, с нарастване правата на жените и със законово установеното задължение мъжът да се грижи еднакво добре за всяка от жените си, местните хич не напират да се обзаведат с харем. Сред куриозните случки в Дубай се разказва за богат арабин, който взел за трета съпруга рускиня. Тя се сприятелила с първите две жени и после и трите се развели с него.  

Не е ясно дали това е мъж с две съпруги или просто приятели са седнали на питие и раздумка.  

От 2007 г. досега броят на арабските жени с висше образование нараства с двуцифрени темпове всяка година и в момента 75 процента от студентите в държавния университет Ал Аин са жени. Жените съставляват и 70 на сто от всички, които завършват колежи и университети. Жени са вече на ръководни държавни позиции.  

През 2016 г. шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, суверен на емирството Дубай, обяви новия състав на кабинета. Той коментира, цитиран от Ройтерс, че "Щастието не е само благопожелание, отправяно в нашата страна. У нас за постигане на щастието ще има планове, проекти, програми и индикатори. Всичко това ще бъде част от работата на всички наши министерства“. 

Лубна ал Касими е бивш министър на международното сътрудничество и развитието, става министър на толерантността.  

Постът държавен министър на щастието ще се заема от Ухуд ал Руми. Преди Ал Руми е директор на канцеларията на министерския съвет. Държавна министърка на младежта става Шема ал Мазруи, току-що дипломирала се по специалността „Държавна администрация“ в Оксфорд, която е само на 22 години. 

Общо осем нови министри влизат в правителството, от които пет са жени. Средната възраст на всичките 29 министри в новото правителство на ОАЕ е 38 години, посочва Ройтерс. 

Държавната политика изключва дете или младеж да остане извън образователната система на страната. Когато децата живеят в смесени бракове, от семейството се изисква детето да посещава специални часове по литературен арабски, за да се запази чистотата на езика.  

Българско семейство с момиченце на 10 годинки (детето им се роди в Дубай) се отказват от американското училище в което учи дъщеря им, защото програмата не е удовлетворителна. Изпращат я в ливанско училище, което е със специализирана академична програма и изключително високи изисквания. Там се учат и талантливи местни деца, като на местните държавата плаща таксата.  

В момента, когато местен мъж се жени за местна жена, държавата му подарява 70 хил. дирхама (32 хил.лв), а ако е над 30-годишна (практически стара мома), сумата е вече 100 хил. дирхама. Отделно жената си получава златото.  

Историята на черното облекло у жените е на първо място исторически обусловена. Мъжете са живеели с месеци далеч от жени в суров и жесток свят, където всеки ден е можело да загинат – на първо място от тежките условия в които са се движели, а после и от междуособици и най-обикновени сбивания. Когато попаднели в нормално селище, ако жените биха излъчвали и най-малък знак на сексапил, това би било пагубно за тях. Така чрез правилата на корана и чрез защитната функция на безформените черни дрехи, жените оставали доста по-защитени. Черният цвят е бил и с хигиенна функция – женският цикъл неминуемо би оставил външни следи, което също е конфузно и неприятно. Жените обаче са били красиви, изкусителни, пременени за своите мъже, когато били насаме. Те били красиви и пред своите деца. Просто не трябвало да изкушават външни очи (а така да рискуват и собствената си неприкосновеност).  

 

Никой не пречи на местните да вървят прегърнати или хванати за ръка.  

Другият момент е свързан с жестоките горещини навън. За да не съм голословна, взех оригинална местна абая, сложих си черна кърпа и така прекарах цял ден – под палещото слънце, в движение и достатъчно натоварена с фотографската раница. Логично, под широката дреха бях само по бельо.  

Лияна Панделиева  

Движението на коприната бе така нежно, че самият допир на материята създаваше усещането за облекчение от горещината. Покриването на главата е задължително поради слънцето. Когато не бях с черна кърпа, бях с шапка, а когато нямах шапка, слагах своя пъстра кърпа. Горещината ставаше толкова безмилостна, че сякаш лигавицата в носа изгаря и инстинктивно покрих лицето си. Легендата, че черното се напича и жените се стапят отдолу се оказа просто наша измислица. Напротив, удобно е, хигиенично е, защото създава постоянно проветрение и дрехата не залепва от пот, косата е запазена и не изгаря от горещината навън. Европейките се оплакват, че когато живеят там с години, кожата им изсъхва, косите им стават чупливи. Всъщност кърпите пазят така, както шапките не могат и както и живото алое вера на може да възстанови изсушените като слама крайчета на косата. 

Никой не налага норми за облекло на чуждите граждани.  

Защитниците на женските права коментират, че и в ОАЕ все още се практикува наказание на жена с бой с пръчка. По този въпрос европейци, които от години живеят в емирствата кротко питат как това е по-различно или възмутително от хилядите християнски мъже, които след като се напият, спукват жените си от бой. И то редовно, без основателна причина. Насилието над жени и деца в условно наречените у нас цивилизовани държави расте постоянно в последните десетилетия. Въпреки предупрежденията и въпреки конференциите по темата.  

Пребиваването в емирствата впечатлява на първо място с изключителния ред и усещането за спокойствие и сигурност. Емирствата са сред най-сигурните места в света, а Дубай представлява огромна видео камера. Всевиждащите очи са по сградите, пътищата, парковете, палмите... Нарушението на правилата – пресичане на неправилно място, плюене на дъвка, пушене по улицата, ядене на обществено място, пиене на вода в метрото е с начална сума за глоба, равна на 100 лева. А нататък, според това дали е частно лице или фирмено нарушение, сумите нарастват в десетки пъти.  

Правителството обаче е добронамерено към жителите – свои и чужди. Затова пуска промоция: който плати накуп всичките си глоби за 2016 г. (а няма човек без глоба, особено ако притежаваш кола), получава 50% отстъпка. Мнозина теглят банкови кредити, за да се възползват от офертата. Само за шофьори на камиони, които изпреварват от дясно, глобата е 1500 лв. и отнемане на книжката за година.  

Всяка година размерът на санкциите се увеличава – щом все още се намира кой да ги плаща, значи може да става и по-скъпо. Важното е, че събираемостта е 100 процента.   

Защо такива санкции са задължителни? Да си представим толкова милионери и милиардери, събрани на едно място, всеки с възможно най-скъпа и мощна кола, с възможност не просто да подкупи, а да купи всяко полицейско управление; които не спазват законите и правят каквото си искат (като по пътищата у нас или по начина, по който паркират българите)? Много бързо хората просто ще се избиват като в Дивия Запад или ще се колят по кръстовищата. 

Затова когато таксито се движи по шестлентовия еднопосочен път из града, а успоредно някой си кара ферарито, разликата е, че той го форсира на светофара и после потегля кротко като котенце, а таксито не форсира нищо. Колкото по-малко цифри са изписани на регистрационната табела, толкова по-значим е човекът, който кара колата. И така една вечер, на Дубай марина паркираме до ролс ройс с една цифричка: 5!  

Радостта, че сме се настанили до шейх отстъпва на разочарованието, че собственик е „един индиец“ – както обяснява всезнаещата ни водачка Елка. За придобивката за този номер Балвиндер Сахани плаща 33 млн. дирхама или 9 млн. долара, съобщава Блумбърг през 2016 г.  

Балвиндер Сахани позира минути след като печели наддаването за номера.  

Само няколко месеца по-късно обаче, колата е заснета със смартфон, паркирана на място за инвалид. И се развихря съвсем не пясъчна буря от възмущение във всичките емирства – местните настояват номерът да бъде отнет. От своя страна Сахани подава оплакване в полицията, че някой си е позволил да публикува снимката на колата му в социалните мрежи, но само ден по-късно поднася извинения и се съгласява да плати глоба, която остава неупомената официално. Злите езици обаче говорят, че може да е платил още толкова – защото ако номерът му бъде отнет, бизнесменът ще бъде опозорен, а нарушението е предизвикало огромен обществен отзвук и затова обикновената тарифа вече не била валидна. От полицията коментират, че авторът на снимката и клипчето е трябвало да ги предостави направо в полицията, но от друга страна не било лошо, че хората са получили правото да изразят открито мнението си за нарушението. 

Полицията в Дубай стартира програма „Всички сме полицаи“, в резултат на което са наложени още 12 400 глоби на заловени от свидетели нарушители само за 2016 г.  

Поради увеличаване на пътния трафик в градовете, правителството намира решение и в увеличаване на таксите за притежаване на автомобил и всички дейности, свързани с обслужването му. Така расте броят на обикновените хора, които се отказват от колите – по-изгодно, по-сигурно и напълно без глоби е взимането на такси. А градският транспорт става все по-добър. Спирките на открито представляват малки климатизирани стаички в които се изписва графика за приближаване на автобусите, за да излезе човек навън в момента на пристигането на рейса. Метрото е напълно климатизирано и като дизайн станциите напомнят космически кораби.  

В ОАЕ се движат много таксита и цената им е изгодна. Хващането на такси обаче може да стане само на място, където колата има право да спре. Иначе никой няма и да дръзне да блокира движението зад себе си, било то и в 6 ленти. Иначе преминаване на червено с автомобил (което със сигурност се снима от камера) струва 400 лв, а за второ такова нарушение се отнема книжката, колата отива на наказателен паркинг и се плаща за всеки ден престой, а тя може да почака до 3 месеца.  

Казват, че повечето милионери в емирствата от камилите са се качили направо на ламбургини и ферари, но дори те не експериментират с нарушение на правилата.  

Ако някой обаче шофира така, че да стряска околните, за него се казва, че явно е саудитец – те са местният пример за перничанин с голф. Оказва се, че най-голяма радост за туристите е именно стриктното спазване на правилата. Изведнъж всички се оказват в свят, където и околните ще бъдат точно толкова внимателни, коректни и изпълнителни, колкото и те самите.  

Баща играе с момиченцето си на горещия минерален извор, като я оставя сама да опита водата, а не той да й потапя крачетата.  

В държава, където се страхуваме най-много от необичайните за нас дрехи и още по-непознати обичаи, жените са на дълбока почит – от майка, през съпруга, към дъщери, а мъжете с местни корени отлично знаят цената си, почитат традициите и се прекланят пред семейството.  

Син мие краката на майка си на горещия минерален извор в Абу Даби 

 Лияна Панделиева

Автор: Текст и снимки: Лияна Панделиева

Източник: http://glasove.com/categories/kultura-i-obshtestvo/news/arabskite-emirstva-kydeto-zhenite-sa-gospodari

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!