Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Магистралите са измислени от Хитлер? Не е вярно

Мнозина вярват, че магистралите са измислени от Хитлер. Само че това не е вярно.

Първата германска магистрала е построена още преди времето на национал-социализма. 

Чували ли сте за легендарните "Три петици"? 

В края на 1920-те години тесният, калдъръмен път между съседните градове Кьолн и Бон поставя хората пред истинско изпитание: дупки, безразборно движещи се в различни посоки каруци и автомобили, които безнадеждно задръстват движението в малките населени места между двата града. Още тогава по междуградското шосе в пикови часове минават по 180 превозни средства на час. По онова време то минава за най-натоварената отсечка в Германия. Управите на двата града се опасяват, че положението ще става още по-лошо и решават да построят магистралата, която днес е известна под името "А555". 

Така се ражда първата германска автомагистрала, открита официално в края на лятото на 1932 година. В онези години светът се тресе от световната икономическа криза. Така че изграждането на магистралата е добре дошло и като проект за намаляване на драматичната безработица в региона. 

За строежа не се използват модерни машини, дори най-горната настилка на тогавашната 20-километрова отсечка се полага на ръка. 

"Навремето използват строежа и като експериментална площадка за различни настилки. В основата се полага базалт от близките планини Зибенгебирге – хем устойчив камък, хем добиван наблизо, без излишни разходи за транспорт", обяснява историкът Томас Кремер.

Аутобаните са изобретение на националсоциалистите, които така решавали проблема с безработицата в Германия. 

В това вярват мнозина и до днес, макар всъщност то да представлява една историческа лъжа. Защо? 

Измислицата за "първия райхсаутобан" 

Тогава кмет на Кьолн е Конрад Аденауер, който по-късно става първият канцлер на основаната след Втората световна война Федерална република Германия. На 6-ти август 1932 година тъкмо Аденауер прерязва лентата на "Трите петици" и една кавалкада от автомобили потегля от Кьолн към Бон – града, който 17 години по-късно става и столица на ФРГ. Автомобилният клуб ADAC организира двудневно звездообразно пътуване към първата германска магистрала - с автомобилисти от страната и от чужбина, които на отделни "лъчи" се насочват към "А555". 

Навремето магистралата е проектирана за движение със скорост до 120 километра в час, макар че много малко от тогавашните автомобили са можели да се движат толкова бързо. 

"Експертите не пестят комплиментите за това уникално пътно съоръжение", припомня в актуалния си брой списанието на ADAC. Година по-късно обаче магистралата е "деградирана" по политически причини. Национал-социалистическият режим я обявява за обикновено междуградско шосе, довършва строежа ѝ и си приписва заслугата за изграждането на първия "райхсаутобан". 

"Но магистралата не е измислена от държавата на национал-социалистите. Плановете за нея и първата завършена отсечка са готови още преди това", обяснява Томас Кремер. 

Първата магистрала в Европа 

След войната магистралата е повторно открита чак през 1958 година. Тогава получава и сегашния си номер 555, разширена е до три ленти във всяка посока и получава шеговитото прозвище "автомобилна писта за дипломати", защото свързва Кьолн със столицата Бон, където се намират повечето чуждестранни посолства. 

"Трите петици" и до днес са известни с това, че луди глави използват широката и права като стрела магистрала за надбягвания помежду си или пък със спидометъра. Магистралата продължава да е място и за други експерименти. Така например години наред нощем я осветяваха цели 600 лампи, но се оказа, че това е прекалено скъпо удоволствие - става дума за около 150 000 евро годишно. На нея са изпитвани и първите устройства за електронно събиране на пътна такса. А днес по "Трите петици" на ден преминават по 90 000 превозни средства. Впрочем, А555 е не само първата германска магистрала. Тя е и първата в цяла Европа. 

Материалът е публикуван тук

Източник: http://dnes.dir.bg/news/hitler-magistrali-vjarno-a555-26501072?nt=9

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!