Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Либералът Иван Кръстев се оказа довереният българин на Валдайския форум на Путин

Гостите вежливи - няма и помен от критика на казаното от господаря на Кремъл

Председателят на Центъра на либерални стратегии Иван Кръстев се оказа единствения българин допуснат да участва вчера в пленарната сесия на дискусионния клуб "Валдай",  контролиран от Кремъл(виж ТУК, б.р.). Той заседава всяка година по това време, а по традиция президентът Владимир Путин дава новите опорни точки на близките до режима му анализатори.

 Путин обвини САЩ, че се опитват да изтикат страната му от европейските енергийни пазари. Акцентът в речта му бе констатацията, че в международен план Русия си изпълнява ангажиментите за разлика от Запада и най-вече САЩ. Путин дава „фундаментален“ отговор и за успеха на Запада през последното столетие: „Западът дължи успехите си на Октомврийската революция от 1917 г. в Русия“.

Ето как анализаторът и бивш български посланик в Москва Илиян Василев коментира чутото на този спорен форум и българското участие в него:

 „За пореден път имаме български представител на този форум, на който се събират "доверени" на Москва западни експолитици, анализатори и политолози. И той със сигурност ще публикува някой статия с критика на руската външна политика за "баланс".
Идеята е гостите на Валдайския форум да бъдат брифирани от "най-високо" място за

последните "опорни точки" на Москва,

които е препоръчително да бъдат отчетени в работата им до следващия форум. Запознах се с изказванията на "гостите" - няма и помен от критика на казаното от Путин. 
А иначе нищо ново и нищо особено - това му е проблемът на руския президент - толкова години е на власт, с една и съща мантра за своята непогрешимост и оправданията със Запада, че можете спокойно да пропуснете подобни форуми.
Закачката с "ВОСР" като причина за успехите на Запада е просто глупава. Убитите десетки милиони от този режим по какъв начин допринасят за успехите на когото и да било!?
Дори "новината" с коментара за Каталуния - не е нищо неочаквано. Косово може, Каталуния не може - когато в Каталуния стане като в Сребърница, тогава и Каталуния ще се отцепи. Между другото това не е изключено, ако в Мадрид си мислят, че с пряко управление ще си решат проблемите.
Болката на Путин не е, че Европа ще престане да купува природен газ и нефт, а че Москва загуби способността да ги използва като политическо оръжие и най-вече да определя цените като продава скъпо. Не САЩ водят разследване за злоупотреба с монополно положение срещу Газпром, а европейците и ЕК. 

Путин патетично се пита сам по Украйна: "И Вие мислите, че ние сме отговорни за това?" - в залата няма кой да не се съгласи. Всички са поканени - с платени разноски, а някои и с договори за медийно обслужване на Кремъл“.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/liberalat-ivan-krastev-se-okaza-dovereniyat-balgarin-na-vladayskiyat-forum-na-putin

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!