Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов в Брюксел: Ако Турция излезе от НАТО, България става южен фланг на алианса! 

"Питам, ако прекратим отношенията с Турция, ние можем ли със 7 самолета да удържим на напъна? Цялата концепция на България и ЕС се срива. 

"Ако Турция излезе от НАТО, България става южен фланг на алианса." Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че разговорите с Турция за членство в ЕС трябва да продължат.

"Общата европейска отбрана е изключително важна. Трябва да намерим баланс какво искаме и какво ще се случи. На държавите, които са във вътрешността на Европа, им е лесно да говорят по-рязко. Има много неща, които не ни харесват, но трябва да се опитаме да поддържаме нормални отношения с Турция. Иначе ние сме първите, които заставаме на този фланг на Европа," заяви премиерът

Той е в белгийската столица, където се проведе лидерската среща на ръководителите на партиите от ЕНП. Той се срещна с върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с премиера на Великобритания Тереза Мей.

Трябва да сме много внимателни, когато говорим на тема въоръжаване и отбранителна доктрина, призова Борисов. Той посочи и предизвикателствата пред страната ни по повод съвременните заплахи.

Тереза Мей ме покани в Лондон, каза премиерът. С Великобритания поддържаме традиционно добри отношения, с Мей говорихме и за Брекзит, добави той.

В следващите две години имаме възможност да държим темата за западните Балкани и тези държави, ако сега не тръгнат в пакет, на различни стъпки, разбира се, това никога няма да се случи занапред, посочи Борисов. Ние искаме всички народи на Балканите да усетят перспективата за влизане в ЕС и НАТО, каза премиерът. Той допълни, че с Федерика Могерини са си направили график за срещите през ноември и декември по тази тема.

Тези държави трябва да вървят заедно, но в зависимост от готовността и желанието им. Но перспективата има всяка една от тях. Това важи и за Косово и Сърбия, те трябва да вървят заедно. Надявам се лидерите да разбират това, че сега трябва да се възползват от европерспективата пред тях, посочи Борисов.

В България много хора разбират грешно председателството, че ние казваме какво да се прави. А всъщност ние менажираме, посочи министър-председателят.

Все повече колеги разбират, че макар и малко, да започнем всички държави да усещаме перспективата в следващите две години. Това е едно много добро съвпадение и стечение на обстоятелствата, каза Борисов.

Разводът винаги е проблем за децата, той никога не носи щастие, винаги е нещастие за един или друг, и винаги, когато става въпрос за имоти и пари. Така Борисов коментира Брекзит, като посочи, че не е песимист за разбирателството между ЕС и Лондон. Усещането ми е, че много трудно ще се разберат, каза още Борисов. Той допълни, че правим всичко необходимо, за да се разграничим от емоциите и да вкараме прагматизма в решенията, допълни той.

На въпрос за Каталуния, Борисов посочи, че Рахой е запознал участниците в срещата на лидерите в Европейския съвет с Конституцията на Испания и позицията е да се спазва конституцията на всяка държава.

С тереза Мей сме на едно мнение - че споразумението с Турция не трябва да се пипа. Само преди 7-8 месеца, много от вас отразяваха Харманли и знаят какво беше с мигрантите и то няколко хиляди. А представете си какво ще стане с няколко стотин хиляди. Моето мнение е да не се късат отношенията, да се съобразяваме със споразумението за мигрантите. Питам, ако прекратим отношенията си с Турция и България стане южен фланг на НАТО, ние можем ли със 7 самолета да удържим на напъна? Цялата концепция на България и ЕС се срива. И това не бива да става. Тези политиканти, които излизат и толкова лесно хвърлят приказки: Турция да изчезне, може да им спечели изборите, но не и войната, отсече Борисов по горещата тема за съседите ни.

Нека си вземе оставката на търговците в Русе, на депутатите, които купуваха гласове, и тогава да иска оставки на патриотите, отряза Корнелия Нинова Борисов. По-рано днес, тя поиска оставката на Валери Симеонов.

Премиерът коментира и закупуването на стратегически изтребител. Що не излязат военните, президентът, да кажат кой ни е противник, за да преценяваме от кой се пазим и с какво ще атакуваме, попита той.

Нека преценим колко самолета има Европа, колко трябват за България. Ако трябват 100 и Турция ще ни става, примерно противник, колко самолета и танкове ще ни трябват, ако станем южен фланг, попита реторично Борисов. За радост, все повече от прагматичните лидери казват, че не е добре ЕС да къса с Турция. И на мен може да не ми харесват много неща в Турция, но увисва целият фланг, посочи Борисов.

Аз съм живял по време на надпреварата във въоръжаването - имаше само един вид сладолед и банани само на Нова година, за да има за танкове, коментира премиерът. Най-хубавият бронетранспортьор е 16 милиона, най-хубавият вагон - 8 милиона. Кое ми е по-важно на мен? Сега ще забръска снегът и ще снимате как навява в купетата..., посочи министър-председател. Той подчерта, че българските летци карат най-хубавите Пантери, Кугъри, Спартани. Как може някой да каже, че сме приземили авиацията?! Малко по-скромно с исканията трябва, каза още Борисов.

http://epicenter.bg/article/Borisov--Ako-Turtsiya-izleze-ot-NATO--Balgariya-stava-yuzhen-flang-na-aliansa---Na-zhivo-/138885/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!