Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вълна от недоволство срещу орязването на болнични и социални права! КНСБ излиза на национален протест на 27 октомври (ВИДЕО)

Вълна от недоволство се надигна срещу плановете  от догодина да се плаща по-малко за първите 3 дни от болничния. Това предвижда проектът на бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.
 Тежестта да плащат за първите три дни отсъствие от работа по болест падна върху работодателите през 2010 г.
По данни на НОИ и бизнеса броят на подобни болнични листове е нараснал тази година, пише btvnovinite.bg.
В момента през първите 3 дни се плащат 70 на сто от брутното възнаграждение на работника, кабинетът предлага догодина процентът да падне на 50.
Миналата година работодателите са изплатили общо над 5,3 млн. дни.
КНСБ ще организира национален протест в София на 27 октомври (петък). Това съобщи президентът на организацията Пламен Димитров.
Протестът е насочен срещу работодателите и отпадането на надбавката „клас прослужено време“ към заплатата. Той ще бъде с две спирки – Министерски съвет и седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Основно искане е за увеличение на заплатите с поне 10%, а на места, и с 15%.
По-рано през деня се от КНСБ се срещнаха с ПГ на ГЕРБ в Народното събрание.
„Засега чуваме обещания, но още гаранции за това, че ще има изпълнение на тези очаквания няма.
Утре имаме среща с реалния бизнес да си говорим какво го стяга чепика българския бизнес
и дали е минималната заплата или са кадрите, квалификацията и това, че няма хора“, каза Пламен Димитров.
КНСБ няма да подкрепи предложението работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и сега. 
Пламен Димитров допълни, че увеличаването на 12 месеца на срока, в който трябва да са правени осигуровки за безработица, за да се получава обезщетение, ощетява сезонните работници.
Като стъпка в правилна посока, но твърде недостатъчна, определят от КНСБ повишението от 7.20 лв. на 9 лева минималното дневно обезщетение за безработица. То трябва да е 60 процента от минималната заплата.
Всяко обезщетение за безработица трябва да бъде свързано с дохода, върху който са правени вноските. Той очевидно не може да бъде под минималната заплата. Минималното обезщетение би трябвало да бъде над 300 лв., а не 190 лв., колкото се получава с деветте лева, смята Пламен Димитров.
От КНСБ очакват поне 6000 души да протестират от всички сектори.

бИ ТИ ВИ, КАНАЛ 3

http://kanal3.bg/news/bulgaria/society/62939-KNSB-izliza-na-nacionalen-protest-na-27-oktomvri-%2528Video%2529

http://onovini.com/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!