Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ даде ”обещания без гаранции” за по-високи заплати

От КНСБ настоявяат в бюджет 2018 да бъдат заложени 960 млн. лв. за увеличение на заплати. Те искат ръст на минималната заплата с 60-70 лв. на година.

Това стана ясно след срещата на синдиката с ръководството на ГЕРБ. председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че правителството е предвидило увеличенията на фонд работна заплата да бъдат 720 млн. лв. за 2018 г.

 "Най-важното е, че за 2018 г. спрямо 2017 г., увеличенията на фонда са били 120 млн. лв.", обясни Цветанов.

През юли КНСБ обяви, че е готов с разчети, според които заплатите могат да се увеличават с по 120 лв. годишно без правителството да прибягва до подобряване на събираемостта на приходите и без да реформира енергетиката като се разчита само на растежа на икономиката с по 4-5%, генериран от фирмите.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи срещата като обещания, но без гаранции.

В парламента Димитров е връчил 50-страници анализ и препоръки за изпълнението на бюджета с акценти в различни сфери -посочи детайли. Освен тези препоръки, има и такива за бюджета за следващата година.

"Назрял е моментът за увеличение на заплатите във всички сфери", каза Димитров. Едно от исканията на КНСБ е задължително повишаване от 10% на заплатите в социалния сектор на държавните агенции.

Той призна, че има ръст на заплатите през последните години, но синдикатът смята, че сега е време за радикално повишаване. Димитров припомни, че дори Румъния ни изпреварва по минимална заплата. Там тя била 320 евро или 640 лв.

Увеличението на минималната заплата трябва да се случва всяка година с минимум 60-70 лева, каза още Димитров.

КНСБ няма да се откажат и от искането си млади семейства с доход до 23 хил. лева годишно да бъдат освободени от данъци. Такава мярка ще засегне близо 27 хил. семейства годишно и ще струва на бюджета около 45. млн. лева.

През последните дни работодателите остро се противопоставиха на флиртовете на властта със синдикатите. Вчера те дори поискаха оставката на социалния министър Бисер Петков заради служебното повишение на МОД и идеите минималната заплата да стане 510 лв. от началото на годината.

http://dnes.dir.bg/news/sreshta-zaplati-gerb-knsb-26487554?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!