Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иван Костов: България може да бъде дестабилизирана от Русия

Путин воюва срещу Европа и в негов интерес е да предизвика разпадане на Европейския съюз

България може да бъде дестабилизирана от Русия, защото такива са регионалните интереси на Москва. Владимир Путин воюва срещу Европа и в негов интерес е да предизвика разпадане на Европейския съюз, така че това са основателни негови действия-фалшивите новини, внушенията за разпадане на ЕС.  Това заяви пред "Събуди се" на Нова телевизия бившият премиер Иван Костов. Той изрази сериозна тревога от случващото се в страната през последните месеци, непосредствено преди да поемем европейското председателство.

Безспорно съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Brexit и референдума в Каталуния, смята той.   По думите му шансовете за разпадане на ЕС са около 50%.  „Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията”, заяви той.

„България ще председателства ЕС в много труден период”, категоричен е Костов.

Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите основно от медийните изяви на Бойко Борисов и Румен Радев, но това не е достатъчно, за да разберем какво се случва, обеден е създателят на ДСБ.

"Това с роднините във властта е навсякъде у нас. Вижте например кои са съветниците на президента-все негови колеги, познати. Това говори за вид безизходица и липса на политическа култура", коментира Иван Костов. Той обясни, че има 28 братовчеди, но докато е бил премиер не провежда с никого от тях дори един разговор. 

Бившият премиер смята, че в държавните институции отиват хора, които по никакъв начин не са успели да се реализират в частния бизнес. Обратно, в частните фирми се струпва интелектуалният капитал на България.  Заради това има толкова роднински назначения във властта, а собственият му израз "всички сме братовчеди" добивал тъжен смисъл.

Според него най-тежкият проблем в момента у нас е „нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.

„Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България това става с помощта на прокуратурата, държавната машина, което е недопустимо”, заяви Костов. Той даде  пример със завода „Емко”. До решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива.
Ние сме страна, която не уважава частната собственост, това дава отражение върху отношението на ЕС . Какво друго означава този конфликт с "Емко" и "Дунарит". Как може държавата да се намесва по този начин, да се говори дори за национализация. Ето това внушава недоверие към България сред нейните европейски партньори и обяснява и защо не сме приети досега в Шенген и в Еврозоната", допълни той.  

"Когато срещу мен започна кампания, когато ме обявиха за най-богатия човек в България и ме оплюваха, най-близките ми претърпяха сериозни удари. Не съм го казвал, но майка ми и баща ми си отидоха заради това", разказа Костов.

http://www.faktor.bg/bg/articles/ivan-kostov-balgariya-mozhe-da-bade-destabilizirana-ot-rusiya 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!