Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пълна гавра! Отчаяни старци плачат! Вижте как увеличиха пенсиите им!

Хвалбите на Валери Симеонов, че в България пенсионерите вече са щастливи, а пенсиите им са хвръкнали до цели 200 лева излязоха малко прибързани.

„Получавах 190 лева, а сега станаха 185“ – пише старец до сайта ни. Възрастна жена пита, подигравка ли е това? Отишла до пощата да вземе дългоочакваната си пенсия и й дали вместо повече, по-малко пари, отколкото получавала досега.

Социалният министър Бисер Петков призна, че НОИ е залят от жалби от пенсионери в цялата страна. Хиляди хора пострадали при преизчислението, нещо се объркало в системата и пенсиите им им били…намалени.

Това се случило още на 1 юли, когато  обещаната индексация от 2.4% не била прибавена към партидите им. Някои се усетили и подали жалби, а други изобщо не разбрали, че им се полагат няколко лева повече. Това са тези, чиито пенсии са останали същите. Но на някои вместо да им прибавят 2,4 процента, им отнели толкова. И внезапно те се оказали „наказани, а пощальонките по никакъв начин не можели да им обяснят защо се случва това. Хората от селата питали кмета, но и той свивал рамене.

По-оправни възрастни хора отишли направо в НОИ да питат защо им дават по-малко пари, като по телевизията казват друго и така от дума на дума и от жалба на жалба се оказало, че   е станала грешка при преизчисляването на новите пенсии. А тя възникнала заради новата формула за индексиране, която се прилага от тази година.

Петков, който доскоро бе шеф на НОИ, каза, че новата формула  объркала изчисленията и в момента осигурителният институт прави проучване колко души са били ощетени през юли и колко сега. Той не каза точния им брой, но става дума за десетки хиляди прецакани стари хора.

Интересно, ако не се бяха намерили смелчаци, които да си потърсят правата, как щяха да процедират от НОИ?

Как сега ще се извинят на старите хора, които са били ощетени и буквално са се изгаврили с тях?

Ще бъдат ли наказани чиновниците, които са допуснали гафа?

Ще поиска ли Валери Симеонов оставката на новия шеф на Осигурителния институт? Или ще продължи да гони журналисти да ги съди?

Дали пък грешката не е умишлена?

Вземат от едни и дават на други?

На този въпрос никой няма да отговори.

Дано поне до Коледа се набутат чиновниците и оправят бъркотията, защото с това яко поскъпване на храните и лекарствата, майките и бащите ни рискуват да умрат от глад.

С любезната помощ на държавните институции, разбира се!

Автор Станислава Славова  Skandalno.net 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!