Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Галъп“: 2.2 милиона българи знаят за случаи на шуробаджанащина! Ето колко вярват на Йончева, колко на Добрев и Симеонов…

Непотизъм в действие?

41 на сто от пълнолетните българи казват, че знаят за случаи на шуробаджанащина в своята община, показва телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“.

Напрежението между политици и журналисти от последните дни завършва с очевидно обществено порицание за политиците. Скандалите напоследък са поставили подкрепата за властта пред изпитание.

Това са част от изводите от поредния независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст 18+ години.
Изследването е проведено в период: 12-13 октомври 2017 г.

41% отговарят с „да“ на въпроса дали знаят за конкретен случай на уреждане на „свои хора“ от страна на властта в своята община, а 56% отговарят „не“.
Тези 41% се равняват на около и над 2.2 милиона души.

В такива въпроси не може да се очаква съвършена искреност и това означава, че числото вероятно е по-високо. Не личат особени разлики според типа населено място, посочват от "Галъп".

Симпатизантите на ГЕРБ споделят за случаи на шуробаджанащина в по-малка степен – вероятно това е естественият им защитен рефлекс като привърженици на управляващата партия.

В хасковския казус 45% вярват на Елена Йончева, а 17% - на Делян Добрев.
8% - на нито един от двамата. Останалите не са запознати или не могат да отговорят. Явно масовото убеждение е, че подобни казуси са повсеместни в страната и това се приема дори автоматично.

По повод случилото се с Делян Добрев респондентите бяха поставени и пред избор между две опции: „Оставката на депутат е лична негова воля и не бива изобщо да се подлага на гласуване“ и „Партията може да задържи един депутат в парламента, въпреки че той иска да напусне“. 66% избират първото.

По този въпрос само привържениците на ГЕРБ контрастират – там дяловете дали една оставка трябва или не трябва да се гласува са 50/50.

Мнозинство от 69% одобрява оставката на Антон Тодоров, включително и сред симпатизантите на ГЕРБ.

В дебата на Валери Симеонов с журналистите пък 62% са на страната на журналистите, а 18% са на страната на Симеонов. 5% не избират нито едната от двете опции.

56% смятат, че и Валери Симеонов трябва да подаде оставка, а 35% са на противоположното мнение.

Сред противниците на оставката личат привържениците на управляващите. Скупчването на случаите с Делян Добрев, Антон Тодоров и Валери Симеонов очевидно подлага на риск подкрепата за управлението – на фона на напрегнатата ситуация около дебата с президента Радев.

И двете партии от управляващата коалиция, разбираемо след скандалните казуси, са изправени пред електорален спад, като в следващите месеци ще стане ясно дали той е само временен.

http://dnes.dir.bg/news/prouchvane-galap-shurobajanashtina-26478333?nt=4 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!