Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маслото у нас по-скъпо, отколкото в Германия и Франция

Маслото е поскъпнало 50% за година и в момента у нас е по-скъпо, отколкото в Германия и Франция, където средната заплата е поне 5 пъти по-висока. В. Сега посочва маслото Президент в 250 г опаковка, което в Париж е точно 2 пъти по-изгодно, отколкото в София: 2 срещу 4 евро. Немското масло Deutsche Markenbutter например се предлага за 2 евро от супермаркет в Германия и за 2.60 евро във Франция за опаковка от 250 гр. У нас същият грамаж гони шест лева или малко над 3 евро. Българското масло, което е все по-некачествено, се продава също твърде скъпо – 125 г. или двойно по-малката разфасовка от 1,34 е станала 2,14 лв. през септември.

При официално обявена от НСИ годишна инфлация от 2,1% за средните цени на потребителските стоки и услуги, нека напомним някои важни многократно по-високи показатели.

Парното и топлата вода поскъпнаха над 10 пъти повече от въпросните 2 на сто, с 19% скочи цената на студената вода, 9% е ръстът на котировките на сиренето и кашкавала, други основни продукти като яйцата (4,7%), доматите (18,8%), краставиците (10,6%), месото (3,5%) също имат рекордни проценти изкачване, незапомнени през последните 10 години.

Вредната селскостопанска политика, за която многократно сме писали е причината за високите цени – производството у нас е сринато при млякото до 1 млн. л, като недостигът се компенсира с внос, което осъкпява продуктите. Понеже мерки не се вземат, очакванията са цените да растат и по Коледа да имаме нови рекорди.

http://19min.bg/news/8/93465.html#93465 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!