Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За депутатите - 30% увеличение на заплатите, за учителите - 2,7%

Шумно прокламираните от ГЕРБ "нови 700 милиона" за увеличение на заплатите, се оказаха преливане от левия джоб в десния. Парите ще идат основно за самия ГЕРБ, а малки трохици ще се подхвърлят и на народа.
Преглед на ситния шрифт на наредбата показа, че лъвският пай от "увеличението" ще иде в държавната администрация и ще се разпределя по усмотрение на съответните министри или шефове на комисии. Така всъщност, "средно" увеличение ще има, но то ще се усвои от назначените от ГЕРБ висши държавни служители.
Още по-нагла е ситуацията при депутатите. При тях формално ръст не се предвижда. Но тъй като заплатите им са равни на "три средни заплати" на чиновниците, то те по тази линия автоматично ще се актуализират. И тъй като при народните избраници всичко става "по устав", то после върху увеличението ще се преизчислят надбавки, пари за храна, за командировки, за помощници и сътрудници, лични и пр. В крайна сметка, общо народният избраник ще получи около 30% повече.

В същото време се оказа, че обещаното увеличение на учителските заплати, реално е доста по-малко. Герберите формално са го приели, но не са пратили пари по училищата. А заплатите на даскалите идват от държавната субсидия за всеки ученик. Ако тя не се вдигне, директорите няма как да платят повече, дори и някаква наредба нагоре да го разпорежда.
Реално учителството ще получи около 2,7% увеличение.
Тези трохи, които им се дават на тях, както и на другите простосмъртни (полицаите например получиха 7 лв. ръст, което е под 1%), се очертават да са доста по-малко от раздуването на цените на монополни услуги и данъци. Така в крайна сметка ще излезе, че шайката отново е на печалба.

Г.Н.

http://www.gudelnews.com/2017/10/30-27.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!