Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Атанас Мангъров: Какво означава, че има заразени с коронавирус без да са напускали страната

big_15bb

„За да се случи това нещо, хора, които не отговарят на профила на хората, за които се очаква да бъдат с коронавирус, това означава, че наоколо има много други, които са ги заразили. Много е трудно да се установи кой е нулевият пациент”.

Това заяви нач. на детското отделение в СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ доц. Атанас Мангъров в студиото на „Събуди се”. 

„Дори и да се установи – какво от това? Той контактува с още не е ясно колко хора. Дори и да вкарваме всички контактни лица в болници, те много скоро ще се препълнят и няма да има къде да ти настаняваме и няма да има кой да ги лекува”, коментира още той.

„Това, което трябва да се разбере е, че коронавирусът не е особено опасна инфекция. Не може да се очаква, че всички тези, които са заразени, ще загинат”, категоричен бе Атанас Мангъров.

„Това е заболяване, което клинически по нищо не се отличава от един грип. Това, което карахме през януари и което караме сега с грип тип Б, клинически е неразличимо. В 80% от случаите коронавирусът протича леко или безсимптомно. Човек дори може да не разбере, че го има. Симптомите са същите като при грипа”, обясни още той.

„Хубаво е хората да ограничат контактите си. Това се отнася най-вече за възрастните хора“, посочи Мангъров. 

„В ситуация с риск от зараза с коронавирус хората трябва да демонстрират по-високо самосъзнание и да осъзнават, че пазят всички околни“. 

Това подчерта пред bTV председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари д-р Гергана Николова. 

„Тези двама души, които са се заразили и за които няма информация, че са пътували, те са били с някой, който им е донесъл инфекцията. Това са хора, които не са спазили карантинния период и не са останали 14 дни вкъщи под наблюдение“, категорична беше тя.

Д-р Николова напомни, че по предписание на кризисния щаб пациентите със съмнения за COVID-19 не трябва да ходят в кабинетите на личните си лекари.

„Не е необходима паника, с нищо няма да помогне. Напротив, страхът винаги нарушава трезвата преценка“, категорична беше тя.

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!