Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ген. Събев: Русия може да държи всички в Европа под прицел

Това е едно символично предно присъствие на НАТО в Черно море, по-обезпокоителна е милитаризацията от страна на Русия, заяви ген. Съби Събев.

Черно море стана руско езеро, каза по bTV ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”. Той обърна внимание на военния потенциал, който се изгражда в Черно море от страна на Русия.

„Там има например бомбардировачи Ту-22М със среден обсег, които могат да достигнат от 2500 до 3000 км. Има крилати ракети, които могат да са носители на ядрено оръжие с обсег 2500 км”, изреди генералът.

„Русия реално в радиус от 2500 км от Крим може да държи всички градове и държави в Европа под прицел при една кризисна обстановка”, каза още ген. Събев.

„Някой пита ли Русия защо изгражда този потенциал и срещу кого го изгражда?”, допълни той.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да даде информация на парламента дали НАТО създава нови многонационални сили в Черно море.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни по-късно, че няма такива планове, а министърът на вътрешните работи Валентин Радев отбеляза, че цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната и как участваме заедно като страна членка, я има в президентството. 

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска "нова Студена война" с Русия, но е бил принуден да засили патрулирането в Черно море.

„След като НАТО взе мерки в резултат на агресивното поведение на Русия от 2014 г. насам, по-разтревожени бяха прибалтийските държави и затова отначало фокусът на НАТО беше там, едва сега засилва малко присъствието си в нашия регион. Това означава, че има проблем с Русия. Колкото и у нас да считат хора, че ние нямаме никакъв проблем с Русия, нека да направят справка допустим ли е този сериозен дисбаланс, който съществува в момента там”, коментира ген. Събев.

Той също опроверга информацията в медиите за създаване на черноморска флотилия, като подчерта, че няма нищо ново и се изпълнява решението, взето от НАТО на срещата на върха във Варшава през 2016 г.

„Никой не говори за постоянно разполагане на кораби в Черно море, просто ще има повече визити на натовски кораби във военните пристанища на България и Румъния”.

Засилваме патрулите на кораби и самолети в черноморския район, потвърди и Йенс Столтенберг.

http://dnes.dir.bg/news/rusia-nato-nato--rusia-sabi-sabev-26461157?nt=10

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!