Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Невероятната куркума притежава чудодейни лечебни свойства

Лечебни свойства. Куркумин. Противопоказания. Куркума на прах. Куркума на таблетки. Златно мляко (паста). Чай от куркума. Против рак. При диабет. С кориандър за отслабване. За стави.

Куркума против кашлица. Куркума с мляко. Куркума и джинджифил. Избелване на зъби. Увеличаване на бюста. Маска с куркума за лице. Лечение на акне. Куркума за коса. Като подправка. Отглеждане. Рецепти. Цена. Къде да купим.

Лечебни свойства.

Подправката куркума е известна и използвана в далечния Изток от хилядолетия. Растенията използвани като подправки не само имат свойството да подобряват вкуса и вида на храната, но имат и лечебни свойства.

Куркумата е кореноплод с оранжев цвят, който в изсушено състояние се използва за пикантни и вкусни ястия. Тя е известна сред народите на Югоизточна Азия, расте свободно в Индия и е разпространена в съседните й държави. Използва се с голяма популярност от народната медицина на Изтока, която й преписва много лечебни свойства.

Куркумата притежава противовъзпалителни, антибактериални и антисептични свойства, подобрява храносмилането като е полезна и при улцерозен колит, но не трябва да се употребява в големи количества, защото може да се получат неприятности със стомаха и дразнене. Действа като естествено обезболяващо средство, ускорява обмяната на веществата както и важното за нас изгаряне на мазнините, с което помага за отслабването. Тя пречиства черния дроб и целия организъм, притежава антиоксиданти и затова има и антиканцерогенни свойства.

Полезна е за акне, гастрит, сърдечносъдови болести, възпаления при остеоартрит, за нормализиране нивата на холестерола, предпазва от образуване на съсиреци в кръвта, помага за справяне със стреса.  За болните от диабет, тя намалява кръвната захар, помага за здрави кости, забавя развитието на опасната болест на Алцхаймер, за бели зъби и здрави венци, срещу диария и болки в стомаха, за анемия и срещу налепи в гърлото. За подобряване на чистотата на лицето и цвета на кожата се правят маски с куркума на лицето, а компреси с мед за болни стави и травми.

В нейния състав влизат йод, желязо, калций, фосфор, витамините С, К, В2, В3, В6, мастни киселини и други. Има и антибиотични свойства.

Куркумин.

Едно от веществата съдържащи се в куркумата е куркумин. Той е главният източник на природни антиоксиданти. Такива са куркуминоидите – деметоксикуркумин,  куркумин, бис-деметоксикуркумин. Според изследванията тези антиоксиданти са с 5-8 пъти по-силно действие от водоразтворимите витамини С и Е, и с цели 3 пъти са по-ефективни и по-силно действат от гроздовите семена и боровата кора. По време на едно проучване е било установено, че куркуминът напълно е унищожил ензима помагащ за развитието на раковите клетки. Това проучване в Мериленд било направено върху 21 пациенти, на които са давани таблетки с куркумин от 2000 мг.

Куркумата е от семейство Джинджифилови, към които са джинджифилът, кардамонът и алигаторският пипер. Куркуминът заема 2-5% от теглото на подправката и е неин главен фитохимикал. Той заедно с другите подобни на него вещества придават жълтият цвят на растението. Той е с ниска усвояемост и за да се увеличи тя е добре да се комбинира куркумата с черен пипер и зехтин с доза – щипка смлян черен пипер, 1 чаена лъжица зехтин и половин чаена лъжица куркума. Тази смес се добавя към яденето.

Противопоказания.

Дозите, които се препоръчват за куркумата са от 500 до 2000 мг на ден. В кръвта се откриват ниски дози куркумин едва при дози от 4000 мг на ден и високи при 8000 мг на ден. При това се наблюдава само ниска токсичност от подправката, но дози от и над 8000 мг на ден не се препоръчва освен по лекарско предписания.

Ако имате обструкция на жлъчните канали трябва да внимавате с приема на куркума. За бременни и кърмачки също не трябва да се консумира в големи количества, поради факта, че тя действа стимулиращо на функциите на матката, затова за бременни е противопоказана (макар че това се отнася за високите дози) и за пациенти пиещи антикоагуланти. Също и за всички болести на жлъчката и ако тя е отстранена, при хепатит и болни бъбреци. За деца до 6 години не трябва да се дава куркума с лечебна цел, а само като подправка.

Куркума на прах.

Най-разпространеният вариант на подправката в търговската верига е на прах. Тя се продава във всеки магазин, но по за предпочитане е да е от биомагазин, слага се в различни подправки и шарена сол. Може да се употребява при всяко ястие, за което подхожда вкуса й. Използва се за златно мляко, златна смес, за чай. Заради ниската си цена и добри качества на подправка, куркумата са я наричали шафранът за бедните. Тя представлява и естествен консервант за храната, когато е топло.

Куркума на таблетки.

В тази форма подправката се продава в аптеките за лечение срещу всякакви болести. Това не означава, че тя ще Ви излекува напълно и да спрете да ходите на лекар. Тя се приема заедно с другите лекарства и действа бавно, а болестите се развиват бързо. Таблетките с подправката куркума съдържат куркумин и се използват за тяхното антимикробно, антиоксидантно и противотуморно действие. Те увеличават излъчването на жлъчен сок, подобряват метаболизма и баланса на кръвната захар. apteka-optima.com.

Златно мляко (паста).

Пастата с куркума и златното мляко са рецепти от Аюрведичната медицина, които е добре да се вземат всеки ден за пречистване на организма, на черния дроб, за болни стави и за всички други нейни приложения.

Паста с куркума

Около 60 г куркума се слагат в 120 мл вода, по възможност минерална. Вари се 5 минути и се бърка същевременно с дървена лъжица. Когато се сгъсти, вече е готова. Съхранява се в буркан затворен плътно с капачка в хладилника. Ползва се по половин до 1 чаена лъжица 2 пъти дневно, заедно с храната или с чай. Една доза може да се запази в хладилника до 2 седмици, след което се изхвърля. При по-голяма употреба, трябва възпалителните процеси да изчезнат за 3-4 дни.

Златно мляко

За него са нужни 1 чаена лъжица паста с куркума, 240 мл мляко, 1 чаена лъжица мед или друг подсладител, но не захар, половин чаена лъжичка масло от сладки бадеми или лен, коноп или тиква, но студено пресовано. Може да се добави по желание и 1 щипка канела.

Всички продукти без маслото се слагат на котлона да заврат и се махат веднага. Изчаква се известно време да поизстине и се слага маслото и се бърка. Пие се 40 дни, а ако желаете може и повече. Млякото може да бъде заменено с вегамско мляко – соево, оризово или друго. lekuva.net.

Чай от куркума.

Жителите на японския остров Окинава пият всеки ден чай от куркума и са известни със своето дълголетие. Еднократната доза е 1 чаша кипяща вода, към която се добавя четвърт чаена лъжица куркума на прах. Запарва се като се остави да къкри за 10 минути. Свалете чая от огъня и добавете резенчета джинджифил. Може да добавите мед и лимонов или лаймнов сок, след като се поохлади. Ако желаете четирикратна доза за един ден, трябва само да увеличите съставките 4 пъти. zdravedae.com.

Против рак.

Според научните изследвания куркумата е полезна за понижаване на рисковете от заболяването детска левкемия, в комбинация с карфиол помага за предпазване от развитието на опасните видове рак на простатата, меланома и на гърдата. Няколко учени смятат, че тя може да спре образуването на нови кръвоносни съдове на метастазите и с това да спрат развитието им. Очаква се за в бъдеще куркумата да се използва за лечение на някои вида рак.

При рак на кожата тя може да се налага директно върху болното място, това просто ще помогне при лечението. Куркума и лук е полезна комбинация за рак на пълното с токсини дебело черво. Куркума с чесън и джинджифил се използва при антираковите терапии. Всяка една от тези съставки действа против рак и против други болести, но съединени заедно се увеличава техният полезен ефект.

Една смес с 4 супени лъжици куркума, 2 с. л. ябълков оцет, 1 чаена лъжица лимонена кора, 100 г пчелен мед и щипка черен пипер, се използва със своите антиканцерогенни свойства при терапии срещу рак. Смесват се първо куркумата и оцета и след тях останалите съставки. Всяка сутрин се взема по 1 с. лъжица и се държи за малко време в устата и се поглъща. Според лечителите тя действа антиканцерогенно, антибактериално и противовъзпалително. Съхранява се също в буркан с добре затворен капак.

При диабет.

Куркуминът в куркумата действа и за понижаване на високите нива в кръвта на нашата кръвна захар. Според изследванията той балансира резистентността на инсулина, забавя напредването на болестта диабет тип 2 и подобрява състоянието на капилярите. Подходящ е и за профилактика на диабета като се взема продължително.

С кориандър за отслабване.

Комбинацията кориандър с куркума увеличава полезните свойства и на двете подправки. Те помагат за пречистването на организма от токсини като най-добре се очиства черния дроб и се въздейства за регенерация на клетките му. При редовна употреба тази смес помага за намаляване на телесното тегло. Съотношението на сместа е 1:1 от двете подправки и се взема по половин супена лъжица само един път през деня. Употребата им трябва да продължи поне 3 месеца, за да има полза. gotvach.bg.

За стави.

Подправката куркума е полезна и за болни стави, артрит, тендовагинит, при травми, възпалителни процеси, болки в сухожилията, ставите и от артрит. За целта се използва описаната по-горе рецепта за златно мляко. За хора със сериозни болки се препоръчва да консумират по една супена лъжица до една и половина супени лъжици на ден. За по-добър ефект е добре да мажете и с магнезиев гел болното място, докато вземате златното мляко. Така може да очаквате подобрение още през първите 7 дни. Ако не Ви се занимава с толкова подробности да правите златно мляко, просто добавете пастата с куркума към храната, която ядете и това ще е достатъчно.

Куркума и папилома вирус.

Папилома вирусът предизвиква рак на женския полов орган – на шийката на матката и за него се произвеждат ваксини, които носят и вреда на тялото. Този рак е един от най-честите в развитите страни и водеща причина за смърт сред жените. От изследванията за ползата от куркумата срещу раковите заболявания е установено, че куркуминът действа при този вид рак като разрушава връзката между раковите клетки отговаряща за развитието на болестта.

Това се получава благодарение на противовъзпалителните свойства на билката и по-специално на куркумина. Освен това той задейства апоптоза на клетките на рака, забавя развитието му и намалява растежа на доброкачествените лейомиоми. Всички тези лечебни свойства взети заедно усилват ефекта на действие срещу папилома вируса и срещу видовете рак, към които може да действа ефективно. lechitel.bg.

Куркума против кашлица.

Куркумата намира приложение и за кашлица. Вие може да добавите към чаша прясно мляко една лъжичка за чай с куркума на прах. Употребявайте по 2-3 чаши с куркума и мляко дневно. Ако искате да си подсладите напитката, може да го направите с добавяне на малко мед. За ден два пиене от вълшебната напитка и кашлицата би трябвало да изчезне, ако не е нещо сериозно.

Куркума с мляко.

В народната медицина на Изтока се използва мляко с подправката куркума. Те се препоръчва да се пие предимно вечер, за да помогне за заспиването. Използва се за лекуване на различни състояния и болести като астма, кашлица, диария, болки в гърлото, главоболие, артрит, синдром на раздразненото черво, менструални болки, лошо храносмилане, болест на Крон и други. За млякото е доказано, че е вредно, но така или иначе все още много хора го ползват и ако сте решили да го ограничите по тази причина, то тази рецепта няма да Ви претовари, все пак е съставена от народни лечители.

Куркума и джинджифил.

Добрата комбинация от двете подправки е полезна за отслабване и други здравословни проблеми. Най-разпространеният вариант за ползването им е под формата на чай, но и като напитка с лимонов сок и мед. Използват се 2 супени лъжици мед от растението манука и понеже рядко се среща, може да го замените с обикновен, джинджифил, предварително настърган, колкото да се събере в една лъжичка за чай, половин чаша сок от лимон, пресен, а не купешки, който може да замените с портокалов сок или комбинация от двете и една щипка куркума на прах. За чай с куркума с добавяне на джинджифил писахме по-горе. Двете подправки се продават и под формата на таблетки.

Избелване на зъби.

Куркумата се използва и за избелване на зъбите. По процедурата за разкрасяване може да използвате директно подправката на прах както правите това с пастата за зъби. Просто я сложете върху четката и търкайте по същия начин и на края изплакнете. Друг вариант е с добавяне на сол и лимонов сок. Към тях може да добавите паста за зъби или без нея. Подправката може да се прилага и за жабурене на венците като я сложете в малко вода.

Увеличаване на бюста.

За целта се смесват сок от лук, куркума и мед. Получената смес се втрива в гърдите и отгоре си слагате сутиена. Така го оставяте за целия ден и за през нощта. Измивате се първо с топла вода и след това с хладка. Този начин е полезен за освежаване и стягане на женското достойнство. ladyzone.bg.

Маска с куркума за лице.

За бляскаво и сияйно лице смесете 1 супена лъжица мед, още толкова куркума, 2 равни супени лъжици брашно и малко кисело или прясно мляко.Трябва да получите гъста паста. Следва нанасяне върху навлажнена кожа. Сместа трябва да стои 20 минути или изчакайте да изсъхне. Измийте се обилно с вода и си намажете лицето с избран от Вас овлажняващ крем. krasota.rozali.com.

Лечение на акне.

За целта също се прави маска, но с 2 супени лъжици извара и половин супена лъжица куркума. Разбъркайте добре и направете хомогенна смес. Намажете върху кожата на лицето и изчакайте 10 минути и се измийте. Препоръчително е да се прави 2-3 пъти през седмицата. krasota.rozali.com.

Куркума за коса.

За тази цел се правят маски 2 седмици. Препоръчва се да бъдат 10 на брой за това време. Куркумата се смесва с натурален пчелен мед а пропорции 1:1 и се втриват в косата.

Друга рецепта: 1 чаена лъжица куркума на прах се смесва с растително олио – зехтин, кокосово или сусамово и втривайте в корените на вашата коса. Процедурата трябва да трае 15 минути и изплаквате. Куркумата подхранва косата и е полезна за отстраняване на пърхута. organiclifetree.com.

Като подправка.

Освен билка куркумата е и много добра подправка. Едно от нейните предимства на трапезата е, че използването й при топлинна обработка на месата, намалява канцерогените в тях. Другите й приложения в кулинарията са за добавяне към различни ястия и салати. Например към салатените дресинги по една щипка куркума е добър вариант. Вие може да мариновате пилешки гърди в лимонов сок и куркума. Поръсете я обилно към ястия с карфиол, леща, ориз, бъркани яйца, печени картофи, сотиран лук и други.

Отглеждане.

Отглеждането на куркумата за лечебни цели се извършва в азиатските страни и в района на Карибските острови. Някои видове се отглеждат и като домашно растение в саксии по терасите. Те трябва да са на топло и светло. Ако получават добри грижи могат да просъществуват няколко години. Цъфтежът им е от юли до септември. Те заспиват през зимата и трябва да се пазят да не остават на температура под нулата и се поливат рядко. В края на март им се сменя пръстта.

Рецепти.

Смесват се куркума с кориандър и двете на прах едно към едно и се взема по половин супена лъжица за един ден. Може да се слага в кисело мляко и да се посипва в ястия и салати. Препоръчва се да става това по обяд. Действа пречистващо. За да има ефект трябва да се взема 3 месеца поне.

Друга рецепта е черен пипер и зехтин. Дозата е щипка смлян черен пипер, 1 чаена лъжица зехтин и половин чаена лъжица куркума. Тази комбинация помага да се усвои куркуминът в организма, както писахме по-горе. Може да се слага на всяко ядене.

Може да се взема сутрин на гладно с малко мед в чаша топла вода – половин чаена лъжица куркума и една мед, но с черен пипер и зехтин се усвоява най-добре.

Цена.

Цената на подправката варира различно, но ориентировъчно е от 1 до 4 лева за 40 грама на прах. Има и предложения в мрежата за търговия онлайн. Например в сайта biosviat.com се предлага на цена 2,90 лв. за 40 г. В сайта naturabg.com се предлага 40 г за 0,72 лв. и 250 г за 2,88 лева. В podpravka.com 1кг за 9,56 лева. Може и сами да проверите в мрежата какви са предложенията и цените или на място в магазините.

Къде да купим?

Продава се в почти всички магазини за хранителни стоки, главно на прах, а в големите вериги и парчета корени. Има я и в магазините за диетични храни, където може да се намерят и в други варианти като корени куркума.

http://www.lechitel.net/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0/

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!