Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Д. Добрев и „дрийм тиймът“ му в Хасково взели едва някакви си 100 млн. лв. от обществени поръчки в богата България?

Фрогоко: Д. Добрев и „дрийм тиймът“ му в Хасково взели 100 млн. лв. от обществени поръчки?

Избухналият в Хасково скандал „Кумгейт“ има далеч по-страшни измерения от шуробаджанашките назначения на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който е и областен лидер на партията.
Схемата на близките до председателя на енергийната комисия в НС роднини, съученици и приятели, начертана от народния представител от левицата Елена Йончева, е само част от обвързаността, която съществува в Община Хасково, твърдят пред Фрог нюз запознати лица с делата на Делян Добрев и кметът Беливанов.
Според тях, смущаващото в скандала е не че ръководните кадри в администрацията са близки на Добрев, а че са назначени в разрез със Закона за държавния служител. Същите тези хора са разпределили през обществени поръчки над 100 млн. лв., е видно от протоколите на комисиите по ЗОП, твърдят източниците на Фрог нюз. Делян Добрев сам призна, че това са негови назначения.

Дори определи групата като „дрийм тийм“. Този „мечтан отбор“ присъства в състава на всяка една комисия по ЗОП, а неговият кумец, приятел и съученик зам.-кмета Евгени Консулов е председател за всички големи процедури, които община Хасково е правила през последните близо 2 години. Нещо повече – Консулов е подписал и в качеството си на зам.-кмет и два от големите договори за ремонт на училищата „Св. Иван Рилски“ и „Шандор Петьофи“. Общата сума на договорите е за над 7 млн. лв., като финансирането е по ОП „Региони в растеж“. Доколко е законно Консулов като председател на комисията по ЗОП веднъж да е избрал фирмите, а след това да подписва договорите с тях, е тема за компетентните органи. Във всеки случай обаче, този факт е смущаващ.

Капитанът на „мечтания отбор“ Евгени Консулов е председател и на комисиите по ЗОП за всички панелки, които се санират в Хасково – близо 70 на брой, с обща стойност над 65 млн. лв. Неговата колега в Общината – Милена Трендафилова, пък е оглавявала комисиите за избор на изпълнител по публичността и визуализацията на голяма част от проектите, които се изпълняват в Хасково. Трендафилова също е един от приближените на Добрев.

Градската конспирация замесва името на съпруга й Николай Трендафилов – бивш районен прокурор и настоящ окръжен такъв, в липсата на каквито и да са разследвания за безобразията в Община Хасково въпреки многобройните публикации през последните 20 месеца, откакто „дрийм тийма“ на Добрев превзе местната власт. Самата Трендафилова е дъщеря на бивше висше ченге от Хасково, отпреди 10 ноември 1999 г. Подписите на Трендафилова стоят под изготвените доклади на Алианса за регионално сътрудничество и развитие, който се свързва с името на Делян Добрев. Депутатът никога не е крил, че е основател на това НПО, пред което са минали проекти за десетки милиони. В Сдружението е работил и кумецът му Евгени Консулов, чиято майка пък е общински съветник от ГЕРБ. Любопитен факт е, че през това НПО са минали и други кадри, които днес са на възлови места в Община Хасково. Една от тях е Теодора Пехливанова, която бе назначена за началник отдел „Европейски и национални програми и проекти“.

В първия работен ден на седмицата (02.10.2017) Пехливанова, Консулов, Трендафилова и още няколко знакови служители на Общината, свързвани с името на депутата от ГЕРБ, бяха освободени от кмета Добри Беливанов, след като депозираха оставки. Сред тях бе и секретарят Биляна Димитрова, която е кумица на Добрев.
Всъщност, скандалът между Беливанов и Добрев избухна именно заради назначенията, които по думите на кмета, са му пробутани от народния представител и координатор на ГЕРБ за Хасково. Близо 2 години Биляна Димитрова и директорите на Дирекции в администрацията незаконно заемат позициите си, тъй като няма проведени конкурси, каквото е изискването на Закона за държавния служител. Един от тези постове заема и Росица Гаргова, която е директор на финансовата дирекция в общината и първа братовчедка на Делян Добрев.

Нейният съпруг Даниел Гаргов пък е председател на финансовата комисия в Общинския съвет. Именно с фамилията Гаргови се свързват съмненията за корупционни практики в общината, където Добрев е кадрувал, както самият той призна пред Нова тв. Фирмата „Еко Традекс Груп“ има спечелени обществени поръчки за санирането на два блока в Хасково за над 1,7 млн. лв. От публикация на сайта „Биволъ“ става ясно, че дружеството ремонтира и детска градина в града с европейски пари, без да е спечелило обществена поръчка и без да е посочено за подизпълнител в договора. Слуховете в Хасково свързват Гаргов и съдружника му Тенчо Лилянов с всички ремонтиращи се обекти в Хасково. Документално обаче това не може да се докаже. Доказано е обаче, че „Еко Традекс Груп“ има договор с община Хасково за рекултивация на местното сметище на стойност от 3,336 милиона лева – пари, които получи от Община Хасково без обществена поръчка с обосновката „спешност“. Освен това самостоятелно или в консорциум е получила договори за саниране по „безплатната“ програма, не само в Хасково. „Европът 2005”, също фирма свързана индиректно с Гаргов, изгражда и ремонтира общински пътища в Хасковско. Първата братовчедка на Делян Добрев в годините е била заедно с него в компанията „Форуком“, в която собственост има съпругът й Гаргов.  През 2007 г., когато Добрев става общински съветник от ГЕРБ в Хасково, Росица Гаргова и „червеният“ полковник Величко Минев са били в управлението на „Форуком Имоти“, а Делян Добрев е бил изпълнителен директор, е видно от системата за легално фирмено разузнаване „Дакси“.

Преди седмица в сутрешния блок на Нова тв Добрев атакува Минев, свързвайки го с покойния вече червен депутат и бивш зам.-строителен министър Димчо Михалевски. Така той се оправда, че не само негови близки санират, но и „червени“ фирми. Тази негова атака може да му донесе неприятности в Хасково, тъй като в града от години се знае, че политическата кариера на Добрев тръгва именно от фирмите на Тенчо Лилянов, Даниел Гаргов и Величко Минев, където Добрев се е подвизавал преди да отиде в парламента през 2009 г.

Друг ключов кадър – главният архитект Деляна Панайотова е съученичка на народния представител от местната Езикова гимназия. И при нея роднино-общинската връзка не липсва. Тя е дъщеря на председателя на групата общински съветници на ГЕРБ Антон Иванов, който отгоре на всичко е и шеф на строителната комисия в общинския съвет на Хасково. Публична тайна в града е, че истинският главен архитект е бащата, който „коли и беси“ в Архитектурата на общината. Без негова резолюция не започва и не завършва нито един строеж в Хасково, казват изпатили.
Бившият кмет на града Георги Иванов, управлявал 16 години, също се оплака за това наскоро в предаването на Люба Колезич по телевизия BIT. Наскоро и проектантът от Хасково Станислав Видев обвини главната архитектка, че спъва работата, отказвайки да издаде разрешително за строеж за обект на телекомуникационна компания. И от този скандал, изнесен от местния сайт Хасково.Нет, остана съмнението, че някой друг дърпа конците в Архитектурата.

С това обаче не се изчерпват роднинските връзки между изпълнителна и законодателна власти в Хасково. Сестрата на друг общински съветник от ГЕРБ – Румен Стоянов е началник отдел в администрацията. Стоянов е лидер на младежката организация на партията в града, а сестрата Емилия Стефанова – началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“.

Според близки до кмета на Хасково Добри Беливанов, истинската причина за скандала е, че хората, които Добрев е подал за работа в администрацията не са подготвени и водят управлението към провал заради некомпетентността си. Като доказателство те посочват, че кумецът Консулов, кумицата Биляна Димитрова, първата братовчедка Гаргова и редица други нямат и ден стаж в публична администрация преди да постъпят на работа в Община Хасково. Това прави и назначенията им не само незаконни, но и абсолютно нелогични, а кметът в един момент се е уплашил, че тези факти могат да му „отрежат главата“ при евентуална смяна на властта на централно ниво. Беливанов е поискал да се отърве от тях и това е предизвикало гнева на Добрев, който искал да контролира всичко и всички в администрацията.

А че е така – доказателства колкото щеш. До преди 6 месеца Делян Добрев бе неизменна част от всяка една медийна изява на кмета Беливанов. Той говореше все едно е кмет, а кметът му е подчинен. Върхът бе словото на депутата по време на церемонията за удостояване със званието „Почетен гражданин“, която се проведе на 8 септември в салона на театъра. Добрев дръпна похвална реч за членовете на „дрийм тийма“ си, но не спомена нито веднъж за „успехите“ името на кмета. Дни по-късно Беливанов отмени заповедите за пуснатите по спешност конкурси за ръководни длъжности в Общината. И настъпи раздорът.

Същият този „дрийм тийм“ на Делян Добрев си е разпределил под формата на допълнителни възнаграждения 1,25 млн. лв. Парите са гласувани в бюджета на общината за 2017 г. и са за заплати по управлението на проектите, които изпълнява Община Хасково. За Евгени Консулов е най-тлъстата парса, тъй като той е ръководител проект по ОП „Региони в растеж“. По програмата се ремонтират 4 детски градини и две училища за близо 18 млн. лв. Според вътрешна информация от Община Хасково, огромната част от тези над един милион и сто хиляди лева, са отишли в джобовете на „дрийм тийма“ на Делян Добрев. Това обяснява и защо Консулов и Трендафилова напускат чак сега постовете си, след като сами обявиха, че от самото начало трудно работят с кмета Беливанов.

Днешните обвинения на Делян Добрев към кмета на града Добри Беливанов, освен всичко друго, не отговарят на истината. Депутатът прехвърля вина на градоначалника за проблемите с ВиК сектора в града, а водното дружество е 100 процента държавно. Освен това, председател на Асоциацията по ВиК по закон е областният управител. Този пост се заема от друг близък авер на Делян Добрев – Станислав Дечев. Самият Делян Добрев нееднократно е заявявал, че на Хасково му трябва проект за воден цикъл. Дори остойности инвестицията – над 80 млн. лв. Като се има предвид как работи схемата му в града, не е трудно да се прогнозира защо е това отклоняване на вниманието и прехвърлянето на топката към общината, която няма нищо общо с ВиК.

Цялата политическа кариера на Станислав Дечев е благодарение на Добрев и когато в неделя (01.10.2017) цялата местна структура на ГЕРБ начело с областния управител се застъпи за депутата си и поиска оставката на кмета Беливанов, това не изненада никого. Другите две основни обвинения за някакъв светофар, направен без обществена поръчка и багер, купен над пазарната си цена, звучат още по-смешно на фона на онези над 100 млн. лв., разпределени от „дрийм тийма“ на депутата.
Схемата на Добрев в Хасково е показателна и за това как „приятелите на моите врагове могат да ми станат приятели“. Срещу пари, разбира се. Пример за това е професионално-политическото израстване на председателя на Общинския съвет в Хасково – адвокат Таня Захариева. Преди време юристката бе адвокат на фирмите на местния бизнесмен Иван Стаматов, обвинен след избухването на „Кумгейт“ от Делян Добрев, че дърпа конците на кмета Беливанов. С протекциите на Добрев обаче Захариева оглавява от над две години Съвета на директорите на „Булгартрансгаз“. Това се случи, след като Захариева бе избрана за народен представител от ГЕРБ в Хасково през 2014 година, но се отказа от поста си в Народното събрание в полза на друга любимка на Делян Добрев – Евгения Ангелова.

Така Захариева малко по малко се е еманципирала от Стаматов, твърдят съпартийците й. Пак с подкрепата на Добрев, Захариева е станала и юрист на областната МБАЛ-Хасково. Така юристката вече нямало нужда да адвокатства на Иван Стаматов и е „скъсала опашката си“ с неговия бизнес, обясняват от ГЕРБ-Хасково.  В замяна на това, в момента председателят на Общинския съвет в Хасково заработва от дадените й от Добрев позиции месечно минимум 7-8 хил. лева, твърдят в партията.

Опълчението, което всички структури в страната са издигнали в защита на Делян Добрев, не е случайно. Според близки до партията, лично премиерът Бойко Борисов е „отрязал главата“ на кадровика в граничната област, защото шуробаджанащината е безспорна. От друга страна от тези над 100 млн. лв. инвестиции в града, всички са „превъртени“ именно от „дрийм тийма“, което е доста смущаващо. А както е известно – Борисов е много чувствителен на тема „пари“, говорят в ГЕРБ-Хасково.
Цветан Цветанов обаче много умело използвал момента и извадил в точния момент структурите на барикадата, за да покаже на Борисов кой управлява партията. Доказателство за това е и фактът, че Цветанов и дума не давал да се издума от негови съпартийци, които смятат, че Делян Добрев заслужено трябва да се оттегли от политиката, защото е създал в Хасково най-порочният модел, който вреди на ГЕРБ.

Нищо чудно обаче този скандал да се потули и то със съдействието на човека, който го предизвика, отменяйки конкурсите за „дрийм-тийма“ – Добри Беливанов. В понеделник (02.10.2017 г.) пред БНТ кметът заяви, че всички, които напускат общината, го правят по собствено желание. Беливанов шашна хората в града, определяйки напускащите служители като „професионалисти“, които назначил, след като му ги подали от партията. В коментарите му нямаше и намек, че Делян Добрев е кадрувал в общината – нещо, което кметът твърдеше в отворено писмо до медиите и премиера Борисов само два дни по-рано.

Екип на Фрог нюз

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/frogoko-delian-dobrev-driim-tiim-haskovo-prisvoili-100-mln-obshtestveni-porachki.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!