Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нова тесла за родителите - униформи на четворни цени, доставени от избрани фирми

Нова супер-тесла плъзва като зараза из столичните училища. Засега само няколко са засегнати, с цел опипване на почвата, но е очевидна идеята за ново зверско изсмукване на родителите.
Става дума за нелошата иначе идея, за въвеждане на униформи за учениците в училищата. Но както и всяка добра идея, като се намеси печалбарството, тя се превръща в гротеска.
Така в едно централно столично училище са осигурили униформи на космически цени. Например една обикновена тениска се продава за 19 лв., а същата на свободния пазар, памучна и качествена, е... 5 лв. Но нямаш право да си купиш същия цвят свободно и просто да зашиеш емблемата на училището. Трябва да си я купиш от училището, и по-точно - от назначената да доставя униформите фирма.

Общо обличането на един ученик ще струва между 200 и 300 лв., ако се купят 2 комплекта, за да могат дрехите да се перат. 100-150 лв. ще струва един комплект, но тогава ще се пере само в събота и неделя. От което следва, че от сряда нататък, учениците ще понамирисват.
И това, заради дрехи, които иначе всеки може да осигури в пълен комплект за до 40-50 лв.
Тъй като децата растат, подобен разход ще трябва да се прави всяка година. На четворни цени, за да лапат яко от образователната администрация и герберските фирми-доставчици.
При въвеждане на униформи е правилно или те да се осигурят от държавата (подобно на учебниците), или да има свобода на избора от къде да се достави униформата. Т.е. конкуренция. Униформи, плюс монопол на една фирма, близка до директора, си поредно нагло издевателство.
А има идеи и униформите в бъдеще да залегнат като задължителни в закона. Закон, плюс монопол, си се е наричало "грабеж" във всеки един исторически етап...

Г.Н.

http://www.gudelnews.com/2017/09/blog-post_813.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!