Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Георги Марков: Септемврийското въстание е връх на кръвопролитната гражданска война в България! То е извършено по заповед на Сталин!

Васил Коларов, Георги Димитров и тяхното обкръжение просто жертваха хиляди българи, за да изпълнят заповедта на Коминтерна, коментира историкът

Септемврийското въстание е връх на кръвопролитната гражданска война в България, в която загиват хиляди българи от двете страни на барикадата. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Септемврийското въстание през 1923 г., продължило от 23 до 30 септември.

„Преди всичко то е извършено по заповед на Коминтерна. По това време Сталин иска да докаже на света, че има втора революционна вълна в Европа. В Москва решават да вдигнат две въстания. Едното е на Германската комунистическа партия в Хамбург, а другото е в България“, обясни акад. Марков. Историкът поясни, че то увлича предимно земеделците, които се чувстват засегнати от преврата на 9 юни и от убийството на техния водач Александър Стамболийски.

„По места има наистина силни изяви, но то е обречено. Илюзия е, че тогава Българската армия нямало да стреля срещу своите бащи в тази гражданска война.

Армията си изпълнява дълга и смазва въстанието. Има жестокости от двете страни. В Северозападна България са разстрелвани и заложници. Освен армиите са действали и така наречените шпицкоманди по германски образец от запасни офицери и подофицери, които са помагали на армията да смаже въстанието. Загиват 5-6 хиляди българи. Не ги деля на „комунисти“ и на „фашисти“, допълни историкът.

Акад. Георги Марков обърна внимание, че ръководителите на въстанието, които Марксистко-Ленинската историография е прославяла 45 години, вместо в Старозагорско, където избухва въстанието, са се отдалечили в Северозападна България, за да могат да избягат през Югославия във Виена.

Акад. Марков допълни, че оттам са написали едно обръщение: „Горе главите, славни борци“, докато тук вече са сечали главите на участниците.

„Става дума за Васил Коларов и Георги Димитров и за тяхното обкръжение. Те просто жертваха хиляди българи, за да изпълнят заповедта на Коминтерна“, коментира още историкът.

http://epicenter.bg/article/Akad--Georgi-Markov--Septemvriyskoto-vastanie-e-vrah-na-kravoprolitnata-grazhdanska-voyna-v-Balgariya-/137412/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!