Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Акад. Петър Иванов: Половината от телевизионните водещи не са с добро психично здраве

ПОЛОВИНАТА ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ВОДЕЩИ НЕ СА С ДОБРО ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Механизмите за предоставяне на едно лице да води предаване по основните телевизии у нас (БНТ, bTV, Nova, Канал 3, BiT, Евроком, On Air и др.) са твърде неясни и странни. Обикновено са от политическо естество или пък са от естество, свързано с нечии (лични или корпоративни) финансови интереси, като често е налице покриване на едното с другото.

Това дава възможност на най-различни екзотични персони да станат водещи на предавания, само защото са били подкрепени от някого – политик или олигарх, собственик на медията, който обикновено е без нужните квалификация, образованост, интелигентност и морал. И тогава на екрана се появяват гротескни персони.

Те, в общи линии, доста забавляват между периодите на рекламиране на бира, суджук, матраци, лекарства срещу хемороиди, запек и диария, тоалетна хартия, както и между интервютата с идиоти, спечелили чрез триене на картонче Египетското съкровище от Лотарията, неособено взискателната, съзнателно опростачавана през последните години и оглупяла българска телевизионна публика, която им се радва и псува едновременно.

В сутрешните предавания, с малки изключения, се подвизават хора с очевидна интелектуална недостатъчност (ококорен водещ, например, никога не разбра каква разликата между промил и процент) и с ниска обща култура. Някои от тях, една фамозна дама, например, вече ги пренасочиха, слава Богу, към уж нови лайфстайл проекти.

Друг „почтен и лоялен“ водещ, който няма за майчин език българския, така и не успя за десетина години из телевизиите да усвои елементарните норми на етиката на разговора, има такова нещо, нали?, продължава да „захлупва“ въпросите си един с друг и упорито да изисква от гостите си точно тези отговори, които са му поръчали от ръководството да измъкне от тях.

Друг водещ, с мощни и остри дефекти на мисловната си продукция, с абсанси на паметта, с трудно намиране на думите и с патологична неистовост в комуникациите си с околните (ругатни, обиди, „Мръсник!“ и др.) обикаля като лазарка по институциите, вкл. Парламента, обсебен от опасната си самоилюзия за Велик.

Възрастна лифтингирана баба, с ясни шизоидни и хистероидни симптоми и с като че ли повече от 36 порцеланови зъбки, води предавания още от времето на Балканската война, в които определено обслужва интересите само на този, може и да е крадец и измамник, който ѝ даде някое и друго евро за харчилък.

Друга кака, тя пък с ярко нарцистично разстройство („Колко съм умна и хубава!“), всяка седмица, пред глутница поканени политици и/или „експерти“ и пред нарочно поканена за ръкопляскания по сигнал публика, тържествено оповестява и обсъжда фалшиви „социологически“ данни. По време на предаването политиците и „експертите“ гневно се карат, всички викат едновременно, никой нищо не разбира, за какво става въпрос, публиката се кефи на кавгата, а каката накрая обобщава по едни листи, публиката пляска.

Дебело създание, май от мъжки пол, води почти същото предаване по друга телевизия.

И то кани този и онзи от властта, поканените охотно отиват и през цялото време седят и чакат, защото създанието, поради непреклонното си чувство за правота (параноиден симптом) и особената си склонност да напътства и поучава, се впуска в безкрайни монолози и тъпи разсъждения по теми, които очевидно са доста далеч от интелектуалните му възможности. Отвреме навреме създанието все пак позволява на гостите да кажат по нещо, като ги прекъсва и обърква. После те си отиват, приятно възбудени.

Най-итересен за телепубликата е един емблематичен водещ, който всеки българин добре го знае и му се смее от сърце. Той е пределно стар, антика, с огромни вежди, има хубави щракащи нови ченета, артистични очила и винаги бяла пяна по ъглите на устата. Старческата деменция на този човек е съчетана с изострена импулсивност, с изопачено възприемане на околната реалност, и с… отмъстителност. Тъкмо поради това съчетание предаването на човека се възприема като доста забавно и много зрители се свързват по телефона с водещия, главно да го обидят („дърт педераст“ и т.н.), както и да се надсладят на гневните му реакции.

Мисля, че някъде около 50-55% от лицата, които са водещи на телевизионни предавания у нас, имат проблеми с душевното си здраве, като поне половината от този процент, значи около 25%, остро се нуждаят от специализирани медицински грижи.

Спокойно! Това число е съвсем близко до официалните данни на Националния център за обществено здраве за процента на хората с психични страдания у нас.

Акад. Петър Иванов, Фейсбук 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!