Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бисер Петков: 824 000 български пенсионери ще получат увеличение на... кръвното – не на пенсиите

От 1 октомври 40% от пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите си. Индексирането става от 1 юли с 3,8%. Това е минималното, което ще бъде заложено в бюджета. При пенсия от 350 лв. увеличението ще е 13-14 лв. Това каза социалният министър Бисер Петков в ефира на БТВ.

824 000 български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите, допълни социалният министър. „Увеличение ще има и на вдовишките пенсии“.

„Всички пенсии под 200 лв. ще бъдат приравнени към минималната от 200 лв. От 2019 г. ще отпадне таванът на пенсиите, така че хората ще имат стимул да се осигуряват“, каза Петков.

По думите му има тенденция на намаление на новите пенсионери, особено при сектор "Сигурност".

По отношение на майчинството, социалният министър каза: „Обезщетението за гледане на дете е овързано от минималната работна заплата и в момента е 340 лв. Предстои дискусия по въпроса - ще се стимулира връщането на майките на работа“.

„Отпадането на класа за прослужено време е включено на заседанието на тристранката утре, този въпрос не е поставян от правителството, а от работодателите“, уточни Петков. „Част от аргументите на бизнеса приемам, други -не“, каза той.

По отношение на ТЕЛК той каза, че идеята е, да се види дали установената нетрудоспособност пречи на човек да работи. Двете комисии щели да бъдат относително самостоятелни. „В момента не говорим за правата на хората, искаме ресурсът за тези хора да се разпределя справедливо“, увери Петков.

https://www.novini.bg/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!