Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария обяви, че ще блокира Украйна по пътя към ЕС

Унгария ще блокира в ЕС и ще наложи вето на всяка стъпка, която може да доведе до по-нататъшен напредък на Украйна в процеса на европейска интеграция.
Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто във връзка с подписания вчера от украинския президент Петро Порошенко закон за образованието, ограничаващ преподаването на предмети на езиците на националните малцинства в Украйна.

Унгария ще блокира всякакви инициативи, изгодни за Украйна в международните организации, особено в ЕС. Ние можем да гарантираме, че това ще нанесе болезнен удар по бъдещето на Украйна, каза министърът, цитиран от ТАСС и БТА.

Решението на Порошенко да подпише закона той нарече "позорно и срамно".

В изявление на министъра, публикувано в сайта на външното министерство на Унгария, се припомня, че Порошенко е говорил за европейска Украйна, че е декларирал стремеж към сближаване с Европа, но решението му за подписване на закона се явява отдалечаване от Европа, тъй като е била направена огромна стъпка в обратната посока.

От този момент Украйна практически може да забрави за Европа, се казва в изявлението.

Румънски депутати също поискаха оттегляне на евроатлантическата подкрепа към Украйна във връзка с новия закон за образованието. 

В края на миналата седмица президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че е отменил планирано посещение в Украйна през следващия месец, както и визита на председателя на украинския парламент в Букурещ заради въпросния закон, като отбеляза, че това е "много силен дипломатически сигнал".

Преди това румънският парламент прие декларация във връзка със ситуацията на малцинствата в Украйна.

Подписвайки закона вчера, Порошенко заяви, че образователната реформа е ключова за бъдещето на страната. Той подчерта, че законът "повишава ролята на държавния украински език в образователния процес" и осигурява равни възможности за всички, защото гарантира на всеки випусник високо ниво на владеене на езика, необходим за успешна кариера в Украйна.

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-ezik-ungaria-maltzinstva-26402048?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!