Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Купуваме нови руски самолети, няма забрана, много по-евтини са...

Теорeтично е възможно и Русия да се включи, обяви военният министър Каракачанов, на въпрос дали България би приела оферта за нови МиГ. Подобно изказване е абсолютна революция в българската политика и издава сериозно пропукване в атлантическата ориентация. Ако се позволи на Русия да участва, почти сигурно тя ще спечели, защото нейните самолети са около 3 пъти по-евтини при сходни бойни показатели. Освен това, за руски самолети има изградена и инфраструктура у нас, докато за западни, ще трябва да се гради наново и това е още колкото цената за закупуване. Т.е. ценовото съотношение ще e 6:1. Единственият шанс руска техника да не спечели, е изобщо да не се допуска до конкурса, както ставаше до сега.
Топката за изтребителите е в Министерството на отбраната и както винаги ще я отиграе правилно. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от "Фокус".

Oчаквам да влезе в дневния ред докладът за състоянието на отбраната за 2016 г. и ако народните представители имат въпроси към МО аз и началникът на отбраната сме тук“, коментира Каракачанов.
Да, нямам никакви съмнения, че процедурата за изтребителите е прозрачна, тъй като става въпрос за много пари. Единият вариант е да се почнат разговори с трите фирми в началото, другият е да се започне изцяло нова процедура, защото тя в момента е затворена само между страни членки на НАТО и ЕС. Примерно, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни членки от НАТО и ЕС, които са собственост на друга страна. Ясно е, че ще се върви към нови преговори в единия от вариантите, продължи министърът. Той бе категоричен, че говори за нови самолети, а не за втора или трета ръка.
Вчера имаше междуведомствен съвет между България и Русия, който си е редовен. Работим по въпроса, за да обновим МиГ-овете и да ги вдигнем във въздуха тези, които имаме в наличност – 15 самолета. Смятам, че най-разумният вариант е пряко договаряне между Министерство на отбраната и РСК "МиГ" без посредници, за да спестим разхода на данъкоплатеца. Имаме подписан меморандум. Те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде, разкри Каракачанов.
В рамките на 30 работни дни трябва да се направи обследване за състоянието на самолетите, а след това да се изготви оферта. Мисля, че до началото на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата и колко би ни струвало това, след което се пристъпва към сключване на договор. Нашето желание е да бъдат ремонтирани в "Авионамс“, каза още той.
Частите ще се закупуват от Русия, а ние само можем да извършим техническата част. Намерението ми е всички 15 МиГ-29 да бъдат ремонтирани, подчерта вицепремиерът
По принцип намерението на правителството е трите проекта за модернизация да вървят заедно. Проектът за бронираната машина тепърва стартира и за него няма гласувани пари в миналия бюджет. Аз си говоря с правителството. Въпреки че се намирам в друга сграда с премиера, нямам проблем да си говоря с него. Мисля, че комуникацията му с Валери Симеонов би следвало да е по-лесна, все пак са на 5 метра един от друг. Вътрешнокоалиционните неща имам навика да ги коментирам, когато се съберем като коалиционни партньори, а не по медиите, каза още Красимир Каракачанов.
И служителите в МВР, и в Министерството на отбраната са хора, които гарантират сигурността ни и заслужават по-добро възнаграждение. Не приемам неща като условия минимум. Ако питате колегите във въоръжените сили, които хронично са пренебрегвани десетилетия наред, трябва да говорим за минимум 100% увеличение. С премиера съм провеждал няколко разговора и се радвам, че той проявява разбиране. Не трябва да се пренебрегва секторът „Сигурност“. И служителите на МВР, и в МО са хора, които гарантират нашата сигурност и те заслужават отношение и по-добро възнаграждение“, обясни Каракачанов. Този въпрос ще бъде обсъждат през октомври при приемането на бюджета.
Аз определено имам такова, знам за какво става дума. Имам ясно становище какво не трябва да правим, но не искам да влизам с конкретика, защото това ще се изтълкува погрешно, а не е редно. Нови условия, нови преговори – ще минат няколко месеца“, допълни Каракачанов отностно новите изтретилетие.

Копирано от standartnews.com, с редакции

http://www.gudelnews.com/2017/09/blog-post_500.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!