Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВР криело престъпността при комунизма, само убийствата 3 пъти повече от сега доказа с документи Антон Тодоров

В поредното предаване „Документи с Антон Тодоров“ по Канал3, водещият разби един от най-устойчивите митове в годините на демокрацията – по времето на комунизма е нямало престъпност, хората дори не са заключвали домовете си, а бандитизмът – е следствие и рожба на демокрацията.
Тодоров опроверга с поредица от документи тези внушения, като ги определи като една от най-тежките манипулации за времето на комунизма. 
Той показа редица документи от архива на МВР, районните управления в страната, ЦДА и Комисията по досиетата с фрапиращи факти, които недвусмислено доказват, че по време на „славния комунизъм“ в страната са регистрирани хиляди тежки криминални престъпления. Те обаче са били крити от обществото и са се появявали само в секретни справки за шефовете на МВР и ЦК на БКП. Така каскетаджийската банда, ръководена от Тодор Живков е прикривала истинската престъпност и е създавала изкуствения мит, че при комунизма няма престъпност.

Тодоров показа справка от обемист доклад за криминалните престъпление за 1988 година, през която са регистрирани повече от 52 000 криминални престъпления – кражби, грабежи, изнасилвания на самотни хора, убийства и др. Друг документ от март 1989 година доказва, че само през този месец са извършени в комунистическа България 20 умишлени убийства, 10 изнасилвания, 11 грабежи, 295 кражби на лично имущество. Според Тодоров е имало месеци, в които убийствата са били по над 30 на месец, а годишно става дума за около 240 убийства. Обществото обаче е нямало никаква представа за тази черна статистика. Като паралел за сегашното състояние на престъпността депутатът показа части от доклада за националната сигурност за 2016 година, в който става ясно, че при „страшната демократична престъпност“ убийствата в България са 79, тоест 3 пъти по малко от времето на тоталитарния комунистически режим. 

Водещият показа документи и от интересна оперативна разработка от 1988 година, която е заведена под името „Наглите“. Става за магистрална банда от трима души, която е извършвала измами, обири и грабежи на чужди граждани. Бандитите са успели да отмъкнат хиляди германски марки, долари, злато и други ценни вещи. 

Антон Тодор показа и секретен доклад на тогавашния вътрешен министър и член на ПБ на БКП – ген.Димитър Стоянов, който предлага на ръководството на БКП през февруари 1988 да бъдат пуснати от затворите 4000 затворника. Няма яснота какви са били мотивите на МВР за това, но само няколко месеци е отчетен страшен бум на битова и криминална престъпност в страната. Той показа и документ на архива на ВКР, от който става ясно, че само за 1987 година са извършени 19 убийства и 22 самоубийства в армията, които също се скрити от обществото.

Водещият на предаването отново с документи доказа, че смъртта по пътищата на България в годините на комунизма, когато автомобилите в страната са били четири пъти по-малко, е била два пъти по-висока. Между 1100 и 1300 са били жертвите на пътно-транспортни произшествия на година. Най-любопитното обаче е, че голяма част от тях са по вина или с участието на служители на МВР.

Водещият призова младите да анализират тези факти, а не да се оставят на внушенията на ченгета, бивши партийни секретари и носталгици по миналото, които създават превратната представа, че при комунизма е нямало престъпност и тя е рожба на „лошата“ демокрация.

http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/bkp-krielo-prestapnostta-pri-komunizma-samo-ubiystvata-3-pati-poveche-ot-sega 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!