Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Генерална промяна! Томислав Дончев: Част от чиновниците ще станат излишни. Ще бъдат съкратени!

Част от чиновниците ще станат излишни. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на представянето на проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация" заедно с постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън, съобщава Нюз.бг.
 
Чиновниците в държавната администрация, които извършват с едни и същи дейности в министерствата, ще бъдат съкратени, обяви Дончев приоткриването на конференцията за въвеждане на споделени услуги в държавната администрация. Проектът си финансира по Оперативна програма "Добро управление".
 
"Тези чиновници ще се преквалифицират, преразпределят или освобождават.  

Дейностите, които могат да се изпълняват от общи звена в министерствата и другите държавни ведомства са счетоводство, управление на обществените поръчки, одит, управление на човешките ресурси, информационни технологии, архив и други", обясни Дончев. 

Правителството работи по промените със Световната банка, която предлага да се вземе опит не само от други европейски държави, но и от САЩ, Канада и Нова Зеландия.

Крайната цел е по-ниски разходи за услугите, които получават гражданите.

Най-висша цел е каква услуга получава гражданинът, зави заместник министър-председателят и посочи, че гражданинът не трябва да е куриер между отделните институции.

По думите на Дончев се опитваме да следваме опита на развитите страни.
Още от следващата година ще има централизирано звено за услуги например в сферата на счетоводството. В момента централизирано се възлагат обществени поръчки. Няколко са моделите и за въвеждане на споделени услуги.

Част от чиновниците, които ще се окажат излишни, ще бъдат преквалифицирани и най-вероятно и ще бъдат прехвърлени към други звена, стана ясно от думите на вицепремиера. Колко точно ще намалее държавната администрация Томислав Дончев обаче още не знае.

Той посочи като лош пример за управление държавните почивни станции. Над 100 са почивните бази, които се стопанисват от държавната администрация. Те обаче не се стопанисват добре и по всяка вероятност ще им бъдат взети. "В повечето случаи те се управляват лошо, нямат добри финансови резултати, качеството на предлаганите услуги е лошо, а ползата им за държавните служители - съмнително. Очаквам първи резултати за подобряване и централизиране на управлението им, да са на лице до една година", каза още вицепремиерът.
Дончев сподели, че не знае коя е най-добре управлявана и коя - най-зле. Нямало обаче мотивация да привличат повече клиенти.

В конференцията се включи и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън. Той предложи да се вземе опит не само от други европейски държави, но и от САЩ, Канада и Нова Зеландия.

http://epicenter.bg/article/Tomislav-Donchev--Chast-ot-chinovnitsite-shte-stanat-izlishni--Shte-sakrashtavameshtatove-/136996/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!