Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Успелите българи в чужбина трябва да помагат за привличане на инвестиции – за мафията в БГ?

Гарелов: Борисов се подготвя да бъде следващият президент

Добре дошли и успех, г-да инвеститори, в държавата на мафията!

България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти.
Това заяви президентът Румен Радев, цитиран от своя прессекретариат, на среща в Чикаго с наши сънародници, работещи за световни компании във финансовото Сити на града, който е и един от най-големите финансови и бизнес центрове в САЩ.
Румен Радев беше категоричен, че страната ни се нуждае от нови стратегически инвеститори, които да помогнат за трансформирането на бизнес климата у нас.

Държавният глава представи идеята за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области.

Според президента подобна информационна платформа следва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора.

"Подобен информационен портал може да съществува само на доброволна основа и за неговото изграждане и актуализация ще бъде необходима подкрепата на Министерството на външните работи, Българската агенция за инвестициите, българските посолства и консулски служби", заяви Румен Радев. Държавният глава добави, че в редица европейски държави съществуват програми, които насърчават емигрантите в чужбина да се завърнат и да работят в своите страни.

Според президента рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи за труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса. "Ако не виждат условия за развитието си в България, хората ще продължават да я напускат", подчерта президентът, цитиран от своя прессекретариат.

Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че се наблюдават и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

По-рано президентът Румен Радев посети българското училище "Джон Атанасов" в Чикаго. Държавният глава подчерта, че ако днес България съществува и ще я има и в бъдеще, то е защото дори и в най-тежки времена българинът е полагал усилия за образованието. Президентът поздрави директора на училището Боянка Иванова за признаването на възможността българските ученици да полагат изпити по своя роден език в щата Илинойс чрез т.нар. печат за двуезичност и подчерта, че това е национална кауза, която ще продължи да бъде отстоявана.

Румен Радев благодари на властите в САЩ, на учителите и на българската общност за усилията да бъде съхранен българският език в Чикаго и удостои Боянка Младенова с Почетния знак на Президента на Република България.

https://www.novini.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!