Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лекар за трансплантации на органи от екзекутирани затворници: "Китай е най-големият нарушител"

Китай неотдавна обяви, че има почти 300 000 регистрирани донори на органи и ще задмине САЩ по трансплантации на органи през 2020 г.: експлозивен растеж, който е причина за тревога, според д-р Торстън Трей, изпълнителен директор на организацията "Лекари срещу насилствено отнемане на органи" (DAFOH).

Трей говори пред медията Епок Таймс за опасенията, свързани с прозрачността на системата за трансплантации на органи в Китай, и посочи вероятността от продължаващи злоупотреби в страната, въпреки твърденията за реформи.

ЕТ: На голямата конференция за трансплантации на органи в Кунмин (в южнокитайската провинция Юнан), която се проведе между 3 и 5 август 2017 г., Китай заяви, че има почти 300 000 регистрирани донори на органи и че е извършил успешни реформи на системата за даряване на органи. Смятате ли тези твърдения за надеждни?

ТТ: В САЩ създаването на система за донорство отне близо 20 години. В Китай, средата е дори по-консервативна по отношение на донорството.

Традиционно, китайският народ е против даряването на органи. В Китай има и закон, според който дори един член на семейството да откаже даряване, орган от починалия не може да бъде използван. Така, дори ако хората се регистрират за донори на органи, съществуват още препятствия, които липсват в САЩ. Също, дори човек да се регистрира като донор, обикновено не умира през следващите две или три години.

Да развиеш доброволна, безплатна система за даряване на органи, отнема време. Бързото развитие е знак, че системата не расте доброволно. А след това стои въпросът: откъде идват органите?

ЕТ: Какви са стандартите за определяне дали система за донорство на органи е прозрачна и надеждна? По какъв начин системата в Китай се различава от тази в САЩ и други развити страни?

ТТ: Прозрачността и проследяемостта на донорите на органи са критериите, съгласно Ръководните принципи за трансплантации на човешки клетки, тъкани и органи, постановени от Световната здравна организация (СЗО). Без прозрачност, трансплантационната медицина върви по много тесен път, където злоупотребите могат да нарушат основополагащите принципи на медицинската практика.

Предполага се медицината да спасява животи и да не наранява, още повече при трансплантационната медицина, където лекарите зависят от органа на друг човек, за да приложат лечението на пациента. Ако този орган е придобит по неетичен начин, така че животът на донора е поставен в опасност и дори е приключил, тогава това би изневерило на мисията на медицината. Прозрачността и проследяемостта са минималните изисквания, за да се предотвратят такива злоупотреби.

За да се прецени дали дадена система за трансплантации и даряване на органи покрива изискванията на СЗО, независим наблюдател трябва да може да попита във всеки един момент откъде идва органът, кои са роднините, кой е донорът, каква е причината за смъртта и дали е имало доброволно, безплатно и информирано съгласие. Това са общите практики в Западния свят.

В Китай наблюдаваме обратното: не се предоставя достъп на независими наблюдатели, с изключение може би на пристрастни или такива, които не са наясно с откритията на независими разследвания.

ЕТ: Как тогава Китай успява да избегне международни проверки?

ТТ: Проверките изискват достъп до територията на страната. Китай държи този контрол; те решават кого да допуснат и кого не.

Най-добро е сравнението с бизнес света. Ако компания иска да произвежда в Китай, тя трябва да си сътрудничи с китайска компания и да разкрие своите технологии. Това, вярвам, е нечувано в други държави. На повърхността, става въпрос за проблем със сигурността в информационния сектор, но на по-дълбоко ниво, това е цензура кой може да влезе в страната.

В сферата на трансплантациите, организациите и лекарите, получили достъп да "инспектират" центровете за трансплантации, са само такива, които през годините са доказали, че пишат само в полза на режима в Китай. Това е цензура и гарантира, че няма неудобни въпроси или разследвания. Както при компаниите, така и при лекарите, тези, които се подчиняват на китайската цензура, получават достъп до страната.

С други думи, избирайки кой има достъп до страната, истинска независима инспекция е системно предотвратявана. Ако китайските власти бяха открити, те биха позволили на истински критици, които задават истински неудобни въпроси, да влязат в страната. Целта на тази стратегия е да заблуди международната общност с лъжливи независими инспекции.

ЕТ: По какъв начин Хуан Дзиефу, говорител на системата за органни трансплантации, отговаря на международните обвинения, че много от органите в Китай са от затворници на съвестта, основно последователи на Фалун Гонг?

ТТ: През февруари 2017 г., по време на визитата си във Ватикана, Хуан Дзиефу просто отговори, че обвиненията за броя на жертвите, последователи на Фалун Гонг, са "безсмислици". Освен, че ги нарече безсмислици, няма друго изказване, което да отрича откритията или да предоставя данни, които сочат нещо друго.

Предвид че вече 11 години се отправят международни критики по въпроса, би било доста лесно за Китай да позволи на наблюдатели да влязат в страната и да проведат разследване. Изненадващо е, че Китай търпи критиките, вместо да отхвърли обвиненията, като позволи международна инспекция.

Има книги, пълни с доказателства, стотици страници доказателства с безброй свидетелства от последователи на Фалун Гонг и други. Да отхвърлиш всичко това само с една дума – "безсмислици" – е абсолютно неадекватно. Но до определена степен, това също доказва, че обвиненията и доказателствата са верни, поне отчасти, тъй като Хуан е неспособен да предостави какъвто и да е отговор срещу обвиненията.

ЕТ: Тридесет лидери на чуждестранни трансплантационни общества и асоциации участваха неотдавна в конференция в Кунмин, Китай. Китайските медии цитираха международни трансплантационни експерти да възхваляват реформите на системата за трансплантации на органи в Китай. Какво бихте искали да им кажете?

TT: Достойно за уважение е, когато Китай или коя да е друга държава, извърши истински реформи, за да покрие етичните стандарти. Но би било фатална грешка да се аплодират реформи, чиято единствена цел е да прикрият още по-жестоки престъпления срещу човечеството. В този случай, така наречените реформи не могат да бъдат смятани за реформи, а по-скоро за схема за заблуждаване на западните лекари и за прикриване на продължаващото насилствено отнемане на органи. Ако реформите получават високи оценки, докато скритото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг и други затворници на съвестта продължава, тогава откриваме тази разрушителна ситуация, в която, докато тук звучат аплодисменти, там невинни хора са избивани заради органите им.

Като представител на международна лекарска организация, човек има отговорността да помисли първо за жертвите: реформите са хубаво нещо, но животът и здравето на потенциалните жертви на насилствено отнемане на органи е първото нещо, което трябва да бъде гарантирано.

Можете ли да гарантирате, че нито един затворник на съвестта не е убит заради органите си? Ако можете да гарантирате това, тогава давайте, аплодирайте. Но ако не можете да гарантирате, че последовател на Фалун Гонг в момента не е убиван заради органите си някъде в Китай, тогава не бързайте с похвалите и продължавайте да търсите истината. Всичко друго би било безотговорно и прибързано.

ЕТ: В интервю с медията Глобал Таймс, едно от изданията на китайската комунистическа партия, Хуан твърди, че Китай не е първият, който използва затворници на съвестта като източник на органи.

ТТ: Хуан намеква, че САЩ са изобретили практиката на използване на органи от екзекутирани затворници. В това интервю, той също намеква, че САЩ е "страната с най-голям трафик на органи в света". Това, разбира се, не е вярно. Срамота е, [че е казал това,] защото много от лекарите, които го подкрепят, са от САЩ.

Интересно е, че това е интервю в китайски вестник, и вероятно на Запад не е известно как Хуан говори за колегите си.

Освен историческия въпрос кой е бил първи, абсолютно не съществува съмнение, че по отношение на брой и систематичност, Китай е най-големият нарушител. През последните 20 години, там заради органите си са убити най-малко стотици хиляди души.

От ТheЕpochТimes.com, falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!