Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чайка: Русия никога не е била агресор, но... "Който при нас с меч дойде, от меч ще загине..."

Юрий Чайка: Русия никога не е била агресор, но винаги е бранила интересите си. Той споделя завета на Ал.Невски: Който при нас с меч дойде, от меч ще загине...

„Каква заплаха представляваме и за кого? Ние сме миролюбива държава. Много руски граждани са си купили имоти тук и ако застрашавахме вашата държава, те едва ли биха придобили собственост в България. Но ще припомня думите на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще загине. Така че изводът е един - просто твърдението не е вярно.“

Това заявява в интервю за „24 часа“ генералният прокурор на РФ Юрий Чайка, който е на посещение у нас по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. Чайка подчертава, че Русия е готова по всяко време да споделя своя богат опит в борбата с тероризма. Нещо повече – това е една от темите, които са във фокуса на вниманието на прокуратурите и в останалите европейски държави. Той обаче не счита, че въпреки усилията на държавите да се борят с тероризма, терористите са винаги с една крачка напред. 

„Кой казва, че изоставаме? Големият проблем е миграционната политика. Преди дни по тази тема говорих с главния прокурор за борба с мафията на Италия, който бе на посещение в Москва. На срещата обсъждахме именно тероризма. И него го тревожат същите проблеми - миграцията, ислямският фундаментализъм. В Европа има огромно количество мигранти, които не се асимилират, които живеят в затворени общности. Погледнете Франция, Германия, Италия, където има огромни общности, които не навлизат в европейската култура. Те искат да живеят не по-лошо от местните граждани, но в замяна да не дават нищо, а да грабят, убиват, извършват терористични актове. Затова Русия приканва да се обединят международните усилия в борбата с екстремизма и тероризма“, коментира Чайка.

Генералният прокурор на РФ припомня, че Русия първа се е сблъскала с това зло още в края на 90-те години на миналия век.

„Няма да забравя през 2006 г. бях правосъден министър и като такъв бях в командировка във Финландия. Тогава Русия инициира приемането на европейска конвенция за борба с тероризма. Глобална конвенция имаше, но европейска - не. Но нашите финландски приятели се побояха да я приемат, защото се уплашиха, че тогава при тях ще дойдат терористите. Но те вече са и при тях и навсякъде в Европа и трябва да обединим усилията си. Нашите контакти и опит, особено тези на прокуратурите, трябва да се консолидират в борбата с това зло. Глупост е да се говори, че Русия представлява заплаха за балтийските държави, за България. Как е възможно да се говори така?, изразява удивления висшият руски магистрат.

Юрий Чайка е категоричен, че противопоставянето между държавите са „гнили политики“. А патриотите, които милеят за народа и родината си, взимат присърце своята страна и не я противопоставят на други. Той е категоричен, че в историята на страната му Русия никога не е била агресор, но винаги  е бранила своите интереси. 

http://www.faktor.bg/bg/articles/yuriy-chayka-rusiya-nikoga-ne-e-bila-agresor-no-vinagi-e-branila-interesite-si

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!