Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов към Радев: Основен противник на НАТО е Русия. И ние, с девет самолета, ще се изправим да се бием с Русия. И ще дадем 3 милиарда!

„Мисля, че не е добра практика отвъд океана да ми се дават съвети. Аз изразявам уважение към всички и си носим своята отговорност. Като си дойде президентът, ще седнем, ще говорим”. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод задочния спор между него и президента Румен Радев за самолетите на военната ни авиация, предаде БТВ.
 
3 млрд. лв. за самолети, към този момент, е много голям разход за държавата, заяви  премиерът и призова президента да не си говорят през медиите.

Борисов посочи, че имало други належащи нужди в момента:

„Московски иска да се хвърля под влака, ако не му сменя вагоните и локомотивите. Има пенсионери. Има МВР. Има заплати на отбраната. Има жп работници, доктори, учители. Има инфраструктурни проекти – след 10 дена започваме на Ахелой и Поморие обходите. Всеки си тегли чергата към него си“, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че и министърът на културата Боил Банов му поискал поне 10 млн. лв. за артистите и театрите, иначе и той щял да се хвърли под влака. Борисов подчерта, че ще се купят нови самолети, но ще се пазарим за тях:

„През това време - имаме МИГ – 29. До завчера, всички говориха, че е най-добрият изтребител. Искаме 15 да ги вдигнем във въздуха. Сега са 9. Затова одържавихме Авионамс, да ремонтираме и СУ-тата и МИГ-овете“, каза Борисов.

Освен 3-те милиарда за самолети, трябвало да се дадат още 7 – за корабите и сухопътните войски, добави премиерът и поясни, че хората няма да усетят нищо от тези пари, ако отидат за въоръжение.

„И да ги изправим срещу Русия. Основен противник на НАТО е Русия. И ние, с девет самолета, ще се изправим да се бием с Русия. И ще дадем 3 милиарда“, недоумява Борисов.

Той поясни, че имало и по-евтини самолети, които също са нови. Те са от по-нисък клас, но биха свършили работа, посочи премиерът и даде пример: „Кметът на Бургас кара „Фолксваген“. Не кара брониран „Мерцедес“, като премиера или президента. И той иска „Мерцедес“, но му се полага „Фолксваген“, добави Борисов.

Той бе категоричен, че не трябвало да избираме задължително най-скъпите и най-хубавото. 

Скандалът с изтребителите от няколко дни набира скорост. Според Румен Радев премиерът е бил подведен. Вчера Борисов обяви, че служебното правителство на президента приключило за месец сделка, готвена от 15 години на стойност 3 млрд. долара за самолети без въоръжение.

Междувременно депутатът от анкетната комисия за разследване на конкурса за изтребител Антон Тодоров показа документ от 2014 г., подписан от президента и тогавашен зам.-командир на ВВС Румен Радев, в който той изпраща опорни точки за среща на премиера Пламен Орешарски с ръководството на шведската компания.

Ръководителят на проекта за многоцелевия самолет и главен секретар на президенството реагира с позиция. „Каква е истината – комисията си е изработила мнението на основата на една пресконференция, която беше организирана от председателя на ПГ на ГЕРБ преди няколко месеца. Тогава имаше реплика „крадецът вика дръжте крадеца”. Не случайно тогава ние казахме, че това е комисията „Анти Радев”. Нещата според мен са явно свързани”, коментира Димитър Стоянов.

От шведската компания, класирана на първо място в конкурса, обявиха, че не са търсили нечестно предимство в процедурата и схемата за плащане.

http://epicenter.bg/article/Borisov-kam-Radev-za-samoletite--Ne-e-dobra-praktika-otvad-okeana-da-mi-se-davat-saveti/136597/2/0 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!