Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шегобиец №1 - Боко за управлението си: Справям се доста добре!

„Справям се доста добре“ – такава нескромна оценка даде на кабинета си министър-председателят Бойко Борисов в интервю пред БТВ.
И изреди показателите на държавата:
„Безработицата падна на 5%, икономическият ръст е огромен, инвестициите са предимно в заводи“.
„Направих сметка – 15 милиарда ни трябват, за да удовлетворим исканията на всички. Всеки казва „Искам, искам, искам“, добави Борисов.
„Аз си давам винаги отлична оценка. Няма ден, няма нощ. Аз не почивам, стараем се много. Яви се някой път някой идиот, но такъв е животът… Стараят се всички министри“, обобщи Борисов.
„Изкъпах се един-два пъти в морето, и това е – с това се изчерпва лятната почивка на премиера“.
Той обяви, че изпитва уважение към държавния Румен Радев, но влезе в поредна конфронтация по оста управляващи – президентска институция.
„Изпитвам уважение към президента Радев, но за два месеца служебно правителство да смени всички в системата, до шефовете на институти… За един месец да приключиш за 3 милиарда сделка, като изхвърлиш Ф-16, не бих говорил аз така смело за лобизъм.

Когато говориш така смело, казваш МВР и учителите да чакат, всички да чакат, за да се купят 9 изтребителя… За 1 месец те извъртяха една поръчка, от която 15 г. всички се притесняват, защото това са огромни пари.
Ние сме си го говорили с президента Радев. Кой е лобист? Да каже имена – Борисов, Цветанов или кой? Излиза, че аз съм лобист“, ядоса се Борисов и попита риторично:
„Как ще се приземява авиацията, като по време на нашето управление рекорден брой самолети са във въздуха? 10 милиарда искат военните“, допълни списъкът с желания премиерът и отново се върна към уж добрите си взаимоотношения с Радев.
„Прекрасна комуникация имам с президента и затова малко се учудвам на тези обвинения, каза в заключение на темата Борисов.
Той коментира и неспирните скандали с кадровиците на ГЕРБ като Живко Мартинов, станал известен с аферата със суджука в Добрич и председателя на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, с чиито пистолет бе убит човек, може би от дете.
ГЕРБ има 1200-1300 общински съветници, стотици кметове, зам.-кметове, областни управители, зам.-областни управители, депутати, министри. Това са 3-4000 души. Статистическата грешка дава, че поне 5% на 3000 са проблемни, каза премиерът и категорично заяви, че не познава Лазар Влайков, „но това не ни прави невинни, след като е попаднал в нашата листа“. По думите му след предишното отстраняване на Влайков местните организации ходатайствали пред зам.-председател на партията с мотива, че се бил поправил.
Освен това Бойко Борисов „въобще не иска да чува“ за Живко Мартинов, станал известен покрай „Суджукгейт“.
Премиерът призна, че много пъти са използвали името му без негово знание, но с помощта на „Фейсбук“ сигналите за злоупотреби стигат до него, а от там – в някои случаи и до ДАНС. „Когато се залови такъв човек, незабавно трябва да бъде отстранен и вкаран в съдебен процес“, подчерта премиерът.
В тази връзка той коментира и намеренията на Слави Трифонов за старт на нов политически проект и съответно обвиненията на шоумена за „некадърните“ среде управляващите.
„В демокрацията всеки има право да мисли, да говори и да се бори. Пожелавам му успех. И аз мога да кажа, че има некачествени хора в шоуто, но който иска да си го гледа, си го гледа. Това е демокрацията“, добави министър. В политиката имаш 100 дни спокойствие, после почваш да консумираш проблемите.“
Имам 3000 човека на различни позиции в държавата. От тези 3000 със сигурност ще го издънят поне 30, което е малък процент. Ще му дам на г-н Трифонов една химикалка да напише имената на 3-4 души и да се подпише, че няма да го издънят. Със състрадание чувам за всяка нова партия, която се създава. Има една пяна, която навсякъде тръгва – докато се оттече. Всеки идва със заявка за нови хора“, допълни Борисов.
По темата с протестите в МВР и исканията за по-високи заплати и по-добри условия на труд, Бойко Борисов предпочете да спести директните отговори извън това, че „естествено“ иска работещите в сектора да получават по-добри заплати. Той припомни построените нови пожарни и полицейски управления, но и несвързаните с това проекти за ДАНС и спецсъда. Премиерът не отговори и на въпроса дали пожарникарите се е наложило да си купят оборудване, дарено от Канада.
„За това, което бяха прави – не им бяха купувани облекла, им дадохме толкова пари, колкото е трябвало да получат – над 30 млн. лв. Естествено, че искам да им се вдигнат заплатите“, обяви министър-председателят.
Във връзка с предизборните обещания за борба с битовата престъпност той уточни, че вече има 1000 назначени полицаи в селските райони.
За новата група за отвличания Борисов също нито потвърди, нито отрече, че има връзка между нея и арестите, извършени през уикенда.
„Операцията на МВР, която започна в събота, е срещу сериозна група. Тя е сериозна група, доста време я наблюдават. Добра е реализацията. Събрани са достатъчно доказателства, според мен. Днес имат да досъберат. Утре, вторник, ще я оповестят“, коментира Борисов.
По думите му групата се е занимавала с всичко, което може да ни мине през ума.
„МВР и Прокуратурата работиха доста по тази тема и заслужават утре да си я обявят и да разкажат, защото действително има още малко да се доподредят нещата в документацията, за да не се издъни делото. Мисля, че се справиха много добре. Много сериозна група“, добави министър-председателят.
Борисов коментира и случая с отвлечения Адриан Златков.
„Когато има такива тежки престъпления, присъдите трябва да се излежават и да бъдат максимално строги. Единственото, което стои пред хората, които ръководят операциите е да изберат доколко и как да се приближат до извършителите“.
По думите му, „ако на човек му е отвлечено детето, единственото което го интересува, е не дали МВР ще е успешно в разкриването, а дали ще може да си го прибере вкъщи“. Той добави, че именно моментът на предаването на откупи е този, в който полицията е най-близо до извършителите и изкушението за оперативните служители е много голям, но една грешка може да бъде фатална.
„Не отидох в Софийско и ли в МВР, защото в такива случаи се наблюдават движението на по-големите началници. Те също имат шпионаж на улицата. Това са много подготвени хора“, добави Бойко Борисов.
Той говори и по темата с оръжейния завод „Дунарит“, който правителството на практика се готви да одържави, след като преди това бяха отнети лицензи.
„Зад скандала с „Дунарит“ категорично не стои сянката на Делян Пеевски, уверявам ви, че в никакъв случай заводът няма да отиде при него. Сигурно и г-н Гебрев може да си спомни, когато бяха големите стачки във ВМЗ-Сопот и военните заводи не работеха, хиляди хора бяха без работа и стояха пред завода и аз ходих там да се срещам с тях. Положих огромни усилия да се съживи военната индустрия и тя в момента работи на обороти, които може би в най-добрите си години на социализма не е работила. Тогава се молех на оръжейните фирми да помогнат за държавните предприятия. Не ме интересува нито „Емко“, нито…
Държавата има ангажимент към това държавните ѝ заводи да работят. Не може държавните заводи и държавната фирма да работят изцяло за посредници. Защо между държавната фирма ВМЗ и тази в Сърбия, която произвежда барут, не се е сключил директен договор? Защо ни е посредник, който вдигна цената?“, запита премиерът.
По думите му „Дунарит“ работи, изнася си продукцията и си плаща задълженията и никой не го закача.
„Не искам и да знам кой му е собственикът. Нито Цветан Василев, нито Делян Пеевски ме интересуват. Интересува ме държавната „Кинтекс“ да докарва договори, защото десетки хора работят там. Опитът да ми пришият Делян Пеевски е опорната точка на Христо Иванов. Тя си е от много отдавна и на една група, която аз предупредих преди месец-месец и половина, че това ще е опорната им точка“, допълни Борисов.
Той подчерта, че са направили всичко необходимо за осигуряване на по-високи заплати във военната индустрия, максимум поръчки и премахване на посредниците.
Относно доклада за националната сигурност на правителството, според който Русия е заплаха премиерът обяви:
„Не дай си Боже, ако стане война, ние сме на страната на НАТО и Русия ще е враг. Иначе държим на прагматичните отношения с Русия. Даже съм говорил с Ципрас догодина, като поемем председателството, може да се постави и въпроса за падане на санкциите срещу Русия“.

Източник: КРОСС 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!