Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Теодосий Теодосиев – мисионерът сред диваците – физикът който сложи в джоба си философите и политолозите на съвремието ни

Тончо Краевски

Може би сте чували за Теодосий Теодосиев, учител по физика от Казанлък, който подготвя повечето ни успешни отбори от млади физици за международни състезания. Той много пъти е ставал обект на медиен интерес, но аз искам да привлека вниманието ви към едно интервю, което Теодосиев даде на 16 септемри за документален филм на Мартин Карбовски. Този физик току-що формулира принципите на консервативната реакция срещу модерността и сложи в джоба си философите и политолозите на съвремието ни, без да се свени от политически некоректните си, остарели, реакционни възгледи. Истински man among the ruins. Ето малко преразказ и коментар по основните му тези, които са толкова противни на съвременната догматика в образованието и популярната култура, че ако враговете му имаха интелекта да го разберат, щяха вече да са го разпнали на кръст:

1. Доброто образование изисква перманентна сегрегация. Изкуственото усредняване на нивото води до това, че по-добрите губят интерес, а по-слабите не могат следят нишката. Бързо и бавно напредващите трябва да се движат по напълно различни релси.

2. Консумеризмът е симптом на упадъка на нашата цивилизация. Когато хората превърнат (пре)задоволяването на физическите си нужди в цел, вместо средство, те стават животни. Мотото carpe diem и бързането да нахраним глада, жаждата и похотта си, ни превръщат в хедонистична култура – а хедонистичните култури се провалят, те и до днес живеят по дърветата. Мярката и въздържанието стоят в основата на цивилизацията.

3. Ние не сме венеца на историята. Хората хиляди години преди нас са можели да извършват изчисления и мисловни операции с помощта на прости инструменти, които масовият човек днес не може да извърши с компютър. Човек днес може да провери всичко в гугъл, но не иска да знае нищо. Той е загубил очарованието си от света, любопитството му е атрофирало.

4. Сексуалната революция, нормализирането на прибързаното и безразборно сексуално общуване, води до увреждане на интелекта (заради ранното съзряване) и увреждане на душата, защото ограбва човека от възможността да преживее истинската любов, в която човек реализира най-пълноценно себе си, за сметка на множество малки животински задоволявания. Още един отказ от цивилизацията.

5. Има Бог и няма никакъв конфликт между науката и Него. Арогантността на онзи, който е сигурен, че няма Бог е съпоставим само с арогантността на мравката с фасетъчно зрение, която не вижда човеците и смята, че не може да има нищо извън нея и няма творец на света, в който тя лази.

6. В съвременния свят, в който ни залива повече информация, отколкото бихме могли да смелим, ключовият критерий за човека не е какво чете, а какво отказва да чете. Нещо като интелектуално монашество.

7. Хората някога са живеели в подреден космос, в който е имало Бог, а тяхното битие е било изпълнено от вяра, че те имат мисия и значение. Хората днес познават космоса много по-добре, но те го виждат материалистичен, в него няма никаква метафизика, никаква висша промисъл. Никога в историята човек не е бил толкова нещастен и екзистенциално разклатен, колкото е днес. С арогантността си умишлено убиваме способността на душите си да съзерцават всяко творение; ние насила обезчудесяваме света

„Чувствам се като мисионер, когото диваците всеки момент може да разкъсат.“

Предаването гледайте тук:

http://www.lentata.com/page_9847.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!