Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Плевнелиев препълнен от евроатлантически ценности: Ако зависеше от мен, бих посочил Петър Стоянов още веднъж за президент

Президентът-лустратор лъсна като комунист с евроатлантически наклонности

"Стоянов е символ на истински ценности. Символ на човек, който зададе правилната посока на Българиял...

символ на човек, който дълги години в политиката остана честен..."

Няма да повярвате къде работи и каква заплата взима дъщерята на президента Петър Стоянов (СНИМКА)

Президентът (2012 – 2017) Росен Плевнелиев е първият участник в проекта „Размяна на вратовръзки“, който Дарик радио и Egoist.bg организират по случай 25-ата годишнина на радиото.
Той е първият от 25-те мъже, които са останали в историята в последните 25 години. Разговорът с Плевнелиев ще бъде излъчен утре по радиото.
Първият въпрос на главния редактор на Дарик Константин Вълков е: Ако президентът назначава следващия президент, кого бихте назначили?, пише Egoist.bg

"От всичко, което видях и разбрах дотук, аз лично бих посочил президента Петър Стоянов. Ако зависеше от мен, щях да го посоча още веднъж. Той е един достоен, успешен президент на България, помъдрял, все още достатъчно млад, в силите си", отговаря предишният президент.

Росен Плевнелиев казва за Петър Стоянов, че от него е научил „нещо изключително мъдро и основополагащо за дейността на всеки президент послание – човешко е да се бърка, но един президент може да бърка в малките неща, един президент не трябва да допусне стратегическа, голяма грешка, от която да страда държавата и народа".

За Петър Стоянов той казва още: "Символ на истински ценности. Символ на човек, който зададе правилната посока на България, а именно посоката на европейската интеграция и интеграцията в НАТО, символ на човек, който дълги години в политиката остана честен; остана беден по един или друг начин като символ на това, че не посегна на един лев, на един проект; човек, който получи международно признание и човек, който в един много решителен за България момент изигра своята голяма роля".

Росен Плевнелиев посочва служебното правителство на Марин Райков, когато е питан за това кое от двете назначени от него правителства би отличил. "Избирам първият категорично – служебният кабинет на Марин Райков. Много се гордея с начина, по който бе направен, с дейността му. С резултатите, които постигнаха за България. Това е единственото българско правителство, казвам го най-отговорно, което имаше смелостта да бръкне в раната на българската олигархия по начин, по който никой друг не го направи. И за пръв път в история на прехода да въведе правила и прозрачност в управлението на държавните пари".

Плевнелиев има предвид приетата от кабинета на Марин Райков наредба, която задължаваше държавните фирми да не държат повече от 25% от парите си в една банка. Повод за това бе публикуваната към онзи момент информация за огромната концентрация на държавни стредства в КТБ.

На въпрос на Константин Вълков: Страхът от личен провал пречи ли на един мъж, когато е на най-високата държавна позиция, да взима смели, нестандартни, рисковани решения?
Плевнелиев отговаря: Бях символ на независимо водене на политика, никога не съм бил член на политическа сила, никога не допуснах политическите сили да се бъркат във взимането на стратегическите решения, докато аз бях президент. Доказателства, колкото искате. Давам си сметка, че когато сформирах служебни правителства, в един много критичен момент за България, спомнете си 2013 година, когато през февруари стотици хиляди българи бяха по улиците, министър-председателят изненадващо хвърли оставката си. Парламентът се саморазпусна. Аз привиках на консултации политическите партии. Те казаха, дотук сме. Имах огромни притеснения. Не мога да кажа страх, но притеснения. Правя разликата между страх и притеснение. Страхът по някакъв начин е неконтролируем. Страхът е обратното на любовта. Притесненията са нещо нормално. Притеснението е свързано с това, че -да, имам притеснение, но имам и план. Страхът е по-скоро емоционално състояние, в което нямаш план. Излъчваш страх. Никога не съм изпадал в тази ситуация.

В този момент, когато всичко се разпадаше, моите големи притеснения бяха, че аз оставам сам. И нямаше никой друг – нямаше парламент, нямаше министър-председател. Нямаше никого. Сблъскаха се помежду си, спомняте си – кой кого щял да поръча да убие и т.н. В този момент, в същият този следобед аз останах абсолютно сам. Тогава в тези моменти държавата се е крепяла единствено и само на държавния глава.
Аз взимах своите решения имайки своите притеснения. Например – аз трябваше да сформирам служебно правителство. И ето, тук отговарям точно на вашия въпрос. Имаше стотици хиляди протестиращи. Какво правите? Как овладявате ситуацията? Аз реших въпреки всички съвети, включително от политически сили, включително от Националната служба за охрана, включително от Държавната агенция за национална сигурност, съветите им да не ходя при протестиращите, но аз отидох. Отидох с ясното посласние, че те трябва да знаят, че имат партньор. Да знаят, че президентът, който е останал сам в тази ситуация, е символ на държавността и на институциите, и е на тяхна страна. И дори и да не съм съгласен с техните искания, аз уважавам демократичното право на българите да протестират и искам да бъда заедно с тях в този процес. Трябваше да се правят избори в режим на протести, в десетки градове имаше протестиращи.

Можеше ли да бъда още по-радикален, още по-смел, още повече, как да кажа – голям непукист? Така както Маргарет Тачър примерно, както и други политици, взимаха изключително смели решения и не се съобразяваха много-много. Но в средата, в която ние се намираме в момента, един политик трябва много повече да се съобразява. И другото нещо, да, когато правех служебните правителства, когато отидох при протестиращите, когато останах сам, аз все пак направих всичко възможно, за да интегрирам всички останали. От тази гледна точка съм правил компромиси."

Сред участниците в проекта на Дарик са също Бойко Борисов, Иван Костов, Георги Първанов, Сергей Станишев и проф. Никола Владов.

http://epicenter.bg/article/Plevneliev-/136411/11/0 

Президентът клоун

Дисидентката Велислава Дърева за скандала с държавния глава и митинга на 10 ноември: Плевнелиев е дребен мошеник и лъжец. Срам ме е, че е президент! Никога не е имало такъв митинг.

ПИК: Лъсна лъжата на Плевнелиев за 10 ноември! Вижте как и защо президентът си е измислил, че е митингувал с два плаката! Идеята му дошла от снимка в "24 часа"!

Плевнелиев: Дължим истината за комунизма на тези след нас

Президентът-лустратор лъсна като комунист

Антон Тодоров: Политическият мошеник Плевнелиев няма да довърши мандата си! Как не го е срам?! Излъга всички, че не е членувал в БКП

Пътят на демокрацията: Бащата на Росен Плевнелиев – висш функционер на БКП!

Антон Тодоров: Плевнелиев е част от комунистическата номенклатура

Разделението "ляво" и "дясно" е без значение. Част 1: Росен Плевненлиев

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г.

БОМБА! Плевнелиев е съсипвал човешки съдби, според нова книга

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!