Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Рюте: Юнкер е болен, щом иска България и Румъния в Шенген

Германия, Холандия и Австрия се възпротивиха на желанието на Жан-Клод Юнкер България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген.
Холандия се противопоставя на присъединяването на Румъния и България към Шенген въпреки думите на Юнкер, пише днес в. "Ромъния либера", цитирайки изявление на холандския премиер Марк Рюте, предаде БТА.

"Юнкер е романтик", коментира ръководителят на холандското правителство по повод речта на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в сряда.

"Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар", отбеляза още Рюте, цитиран от румънския вестник.

На въпрос за предложението на Юнкер за незабавно приемане на Румъния и България в Шенген холандският премиер отговори: "Не сега. Противопоставяме се. Има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията".

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Де Мезиер по принцип споделя визията на Юнкер, но уточни: "За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване".

Австрийски партийни лидери също изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността за влизане в Шенген и в еврозоната.

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-shengen-26372105?nt=9 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!