Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш US-губернатор: Борисов има малко време, за да се освободи от Цацаров и Пеевски

Българския премиер Бойко Борисов има малко време да поправи една голяма несправедливост. Защото, ако санкциите по закона ”Магнитски” срещу главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски влязат в сила, вече ще е късно. Това пише бившият губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън в своя статия в изданието The Hill. Американският политик припомня за заведеното дело от Цветан Василев по закона "Магнитски" и съобщава, че неговата фондация е привлякла значителна подкрепа по случая от юни, когато той бе представен пред властите в САЩ.
Ричардсън посочва, че в сътрудничество с правната кантора "Джеферсън Уотърман" са подадени искания за санкции заради корупция срещу българския главен прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски, който е и медиен магнат и притежава или е притежавал  холдинга "Булгартабак", подозиран в контрабанда, заедно с терористични организации.
В момента обаче, България има възможност да върне международната си репутация, като вземе решителни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, пише Ричардсън.

С поемането на председателството на Европейския съвет, българският премиер Бойко Борисов може да изпълни заявените си намерения за безмилостна борба с институционалната корупция и да започне нова ера в тази насока. Случаят на Цветан Василев е най-фрапиращия пример на политическа корупция в страната. Ако е достатъчно мъдър, Борисов трябва да предприеме стъпки за отмяна на политическото преследване срещу Василев и семейството му, заключва Бил Ричардсън.
Ето и целият материал: 
През юни изданието "Хил" публикува мой материал по повод потенциала на нов федерален закон, така-наречения Глобален закон "Магнитски" (ГЗМ), който би могъл да накаже диктаторите, деспотите и техните съзаклятници, лишаващи гражданите от основни човешки права чрез мъчения, принудително изгнание и убийство, както и изземване на доходоносни частни активи.
Втората форма на беззаконие, а именно изземването на активи на успешни фирми от страна на държавните власти, е илюстрирана от корпоративни нападения, широко разпространени в много бивши комунистически страни, измежду които и България. Определяна от многобройни международни агенции и организации като "най-корумпираната държава в европейската общност", не е изненадващо, че България служи за пример на беззаконие в рамките на ГЗМ.
При предлагането на ГЗМ включихме две лица - главен прокурор и предприемчив депутат, за когото се твърди, че е създал четвъртата по големина българска финансова институция (Корпоративна търговска банка или КТБ), която впоследствие фалира и беше национализирана. Известните лица изглежда са насочили вниманието си към банката, за да отмъстят на изпълнителния й директор Цветан Василев, след като започва да подкрепя антикорупционна реформаторска политическа партия, която цели да противодейства на видни български клептократи.
След големите усилия на Василев да стабилизира банката, той бе обвинен в злоупотреби въпреки убедителни доказателства, че никакви активи не са изчезнали. След като Василеви потърсиха убежище в Сърбия, за да избегнат по-нататъшно политическо преследване, българските власти обвиниха г-жа Василева в пране на пари, за да закупи къща през 2012 г. Къщата е купена със семейни средства и съществува убедителна документация, че парите на съпруга й са законно припечелени и върху тях са платени огромни данъци.
Когато всички тези опити за тормоз се провалиха, длъжностните лица подходиха към уронването на репутацията на семейството на Василев по нов, иновативен начин. Този път съобщават, че дъщеря му, която живее в Обединеното кралство, ще бъде обвинена в пране на пари във връзка със закупуването на дома й - нелепо обвинение, базиращо се на напълно измислени "факти".
Ясно е, че българските власти са намерили начин да паднат още по-ниско, за да постигнат извратените си цели. Лицата, упоменати в предложението за ГЗМ няма да спрат усилията си да "научат" уязвимите граждани да приемат мълчаливо изземването на трудно спечелената им собственост.
Моята организация, Центърът за глобална ангажираност "Ричардсън" работи за разкриването на ГЗМ като мощно оръжие за борба с корумпираните правителства. Благодарен съм за възможността да поведа тази инициатива и съм щастлив, че не сме сами. Двадесет други неправителствени организации са предложили ГЗМ за приемане. Те назовават представители на световната автокрация, извършили най-различни престъпления - изтребили и ограбили гражданите си, изградили деспотични режими и влезли в престъпни съюзи с олигарси.
Имената на цитираните длъжностни лица може да са непознати, но не и страните, подлежащи на санкции по ГЗМ - Южен Судан, Азербайджан, Мексико, Саудитска Арабия и дори Китай и Русия (разбира се и България) са известни с потъпкване на човешките права.
Подадени са молби в Държавния департамент и Департамента на съкровищницата (финансовото министерство на САЩ), а администрацията разполага със 120 дни от получаването на препоръки от Конгреса, за да определи дали идентифицираните потисници ще бъдат лишени от разрешение да пътуват в САЩ и да използват нашата вътрешна или международната банкова система. Като по-нататъшно валидиране на потенциала на ГЗМ за наказване на институционалното потисничество, Великобритания и Канада са приели аналогично законодателство.
Има значителен напредък в усилията ми да създам подкрепа за приемането на ГЗМ от юни насам.
В сътрудничество с известната фирма "Джеферсън Уотърман Интернешънъл", базирана във Вашингтон са подадени две молби за санкции срещу лицата, чието поведение предоставя достатъчно доказателства за техните корумпирани мотиви: главният прокурор на България Сотир Цацаров и Делян Пеевски, медиен магнат и предприемач, който има или е имал съмнителни участия във фирми като Булгартабак. Има сведения, че предприятието участва в контрабанда на тютюневи изделия с терористични организации.
Засега България запазва възможността да си възвърне добрата международна репутация, като предприеме решителни действия срещу корупцията на високо равнище. На страната й предстои председателство на Европейския съюз и сега е моментът българският премиер Борисов да вземе мерки срещу необузданата институционална корупция и да въведе ново начало на почтеност и законност. Случаят с преследването на Цветан Василев се превърна в най-яростния пример за политическа безнравственост в страната. Борисов трябва да започне с неутрализацията на влиянието на лицата, отговорни за преследването на семейството на Василев. Но времето определено е от съществено значение и Борисов ще може да коригира голямата национална несправедливост само до момента, в който правителството на САЩ се задейства по отношение на предложенията да се приложи ГЗМ по отношение на Цацаров и Пеевски.
Бил Ричардсън е бивш губернатор на Ню Мексико от Демократическата партия. Той е бил посланикът на САЩ в ООН и секретар по енергетиката по времето на президента Клинтън. Също е служил в Камарата на представителите. Като дипломат и специален пратеник, Ричардсън получава четири номинации за Нобелова награда за мир и успешно освобождава заложници и американски военнослужещи в Северна Корея, Куба, Ирак и Судан. Ричардсън и Василев са били колеги в Атлантическия съвет. Той работи по случая на Василев чрез Центъра за глобална ангажираност "Ричардсън".

Източник: Frоg News

http://www.gudelnews.com/2017/09/us.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!