Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По 6 г. затвор за тероризъм за трима сирийски бежанци

По 6 г. затвор за сирийците Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим постанови Специализираният съд по второ дело за тероризъм у нас за месеци.
Точно такова наказание поиска и прокуратурата. От този срок ще бъде приспаднат престоят на тримата в ареста, но те ще излежат присъдите си при първоначален строг режим, предаде БТА.

Обвинението твърди, че младите мъже са пътували от Германия, през Гърция и Турция за Сирия. Там те трябвало да се присъединят към "Ислямска държава" и "Ислямски братя". Имало много снимки на бойци от организациите в телефоните им. Засечени са и техни разговори на радикална основа.

Мъжете бяха заловени на границата ни с Турция преди близо година и половина. Те решили да минат през България, след като не били пуснати първоначално в Турция от гръцка територия.

Прокуратурата твърди още, че при пристигането им в София дори имало предварителна подготовка по посрещането им. А когато стигнали в Свиленград, имали намерение да минат през границата нелегално. Там обаче били заловени, въпреки че опитали да избягат. За незаконния опит да минат границата те вече имат условни присъди.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалване.

Тримата сирийци не признават вина и ще обжалват, съобщи bTV. В последните си думи те заявиха, че не са терористи. Единият отивал в Турция да се жени, всички имали роднини в Турция и искали да ги видят, затова отивали там. И тримата са със статут на бежанци в Германия.

След като прокуратурата внесе обвинителния акт в съда обаче говорителката на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова заяви:

„Имайте предвид, че това е първото такова дело в България и представлява изключително предизвикателство за това дали обемът от доказателства, които сме представили, ще бъдат достатъчни за съда, за да бъдат осъдени тези лица. Според прокурорите от специализирана прокуратура основните елементи на това престъпление са доказани по категоричен и безспорен начин“.

През юни Специализираният съд издаде първата присъда за тероризъм у нас - 4 г. затвор за 21-годишния Иван Захариев - Джон Терориста, за когото се твърди, че се е обучавал за "Ислямска държава" у нас. Българинът с австралийски паспорт беше обвинен в подготовка на терористична дейност в Германия.

http://dnes.dir.bg/news/delo-prisadi-terorizam-jihad-26372072?nt=10 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!