Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Методи Андреев за Фрог: Режимът на Борисов е като на Путин

Докладът, който излезе в медиите за Русия, е хибридна информация. Изкара се, че едва ли не България е обявила война на Русия, а няма нищо такова. В доклада се казва, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашва нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Това заяви пред Фрог нюз бившият депутат Методи Андреев.
През ноември 2016 г. ЕП прие резолюция за отговор на ЕС срещу хибридните заплахи от Русия и от ИДИЛ. Тогава Мартин Димитров, Петър Славов и аз зададохме един въпрос на премиера Борисов: След като ЕП е гласувал такава резолюция, какви ще са мерките на правителството да изпълни препоръките на резолюцията? На два пъти пускахме въпроса до НС и на два пъти беше връщан. Мотивът беше, че това, което питаме не е от компетенцията на министър-председателя. Съгласно Конституцията на България премиерът отговаря за вътрешната и външната сигурност на страната. Какво се е променило от тогава досега, че се появява този текст? Това е или недоглеждане, тъй като докладът е от 120 страница, или димка.  

Русия като държава не заплашва никой. Проблемът на Русия е нейният режим. Режимът на Путин е проблем външнополитически, а вече и вътрешнополитически. Такъв текст за обявяване на война на Русия е малко вероятно да се появи по една проста причина, а тя е русофилската коалиция. „Атака” веднага каза, че „това са натовски глупости”, от което би трябвало да произтече разпадането на коалицията. Тази коалиция обаче не е изградена на еднакви ценности и виждания за политика, тя е изградена на база консумиране на властта. Именно затова трусът от доклада не доведе до разпадането й.

Докладът ми прилича на хибриден опит да се изкара, че България не дава такава оценка по отношение на Русия. Правителството ще започне да се огъва и да казва: „Дали правилно казахме, дали правилно сме разбрани”.

През ноември 2016 г. „Зюддойче цайтунг” публикува статия „Купена държава”. В нея се казва: „Тези обвързаности (бел. р. руската икономика) корумпират политиката и подкопават демокрацията, до такава степен, че България е заприличала на превзета държава. Между режима на Путин и режима на Борисов има пълно съвпадение. Корупция имаме като в Русия, липса на реформи като в Русия. Защо Борисов не пита Каракачанов защо се отказва от нови самолети и предлага да се ремонтират старите МИГ-ове? Защо Борисов не се откаже от строежа на АЕЦ „Белене”? Защо говори за хъб, който засега има само един източник - „Газпром”?

Дипломатът Сергей Спиридонович Татищев е написал „История российской дипломатии”. Той казва така: България трябва да бъде поделена между Русия, която да владее ивица между Черно море и Пловдив, а на запад да бъде поделена между Сърбия и Гърция. България никога не е била в състояние да защити своя собствен интерес. България трябва да каже: „Ние сме член на ЕС и НАТО и дотук може да ви позволим да ни се бъркате”.

https://frognews.bg/novini/metodi-andreev-rejimite-borisov-putin-ednakvi.html 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!