Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган: Западът полудя на тема С-400! Какво трябваше да стане, вас ли трябваше да чакаме?

Реджеп Тайип Ердоган отговори гневно на западните критики за доставките от Русия на ракетните комплекси С-400.

„Нашата страна вече достигна до етап, когато сама произвежда собствени безпилотни въздухоплавателни средства, включително и въоръжени такива. Сега (на Запад) се безпокоят всъщност точно от това“, каза президентът на Турция, цитиран от електронното издание на вестник „Ватан” и „Фокус“.

„В състояние сме да произвеждаме и още по-добри неща. Направихме и една сделка за С-400, а Западът буквално полудя. Какво трябваше да стане? Вас ли трябваше да ви чакаме? Вземаме и ще продължим да вземаме всички нужни мерки за нашата собствена сигурност”, декларира Ердоган.

Русия ще продаде на Турция зенитно-ракетни комплекси С-400, като сделката отговаря на руските геополитически интереси, обяви Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество. Руските медии пишат, че се предвижда Анкара да получи 4 дивизиона С-400 на стойност над 2 милиарда долара.

Ердоган критикува САЩ заради отказа им да продават оръжие на Турция и заради сътрудничеството им със сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Анкара за терористична организация, свързана с ПКК (Кюрдската работническа партия).

„За терористите безплатно, за нас няма и с пари“, посочва в заглавие „Акшам“, като уточнява, че такъв е бил отговорът на Ердоган във връзка с реакцията на САЩ за покупката от Анкара на руските системи С-400.

САЩ недоволни от руско-турската сделка за ракетите С-400 >>

Междувременно Германия спря износа на военна продукция за Турция, заради редица фактори, сред които арестуването на германски граждани. На това Ердоган отговори, че Турция няма никакви проблеми с германския народ, а проблемите произтичат от „погрешния подход“ на властите в Германия.

Ердоган използва Германия като външен враг, за да отвлече вниманието от вътрешните разногласия. Не трябва да действаме като него, каза германският министър Зигмар Габриел, цитиран от БТА.

Dir.bg

http://dnes.dir.bg/news/raketi-zapadat-turtzia-svali-rusci-samolet-26371894?nt=4 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!