Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ураганът „Ирма” удари Флорида (на живо)

Към посолството на България в САЩ е създаден кризисен щаб

САЩ признаха за HAARP! Правят бури по поръчка...

Доналд Тръмп към американците: „Ирма“ идва! Бог да ни пази!

Американският президент Доналд Тръмп благослови американците часове преди "Ирма" да достигне САЩ. В профила си в „Туитър“ той написа: "Бреговата охрана на САЩ, всички храбри федерални и държавни служители са готови! "Ирма" приближава. Бог да ни пази!".

Ураганът „Ирма”, който отново нарастна на четвърта степен, удари Южна Флорида, предадоха световните агенции.
 
Скоростта на ветровете е около 210 км/ч с пориви до 250 км/ч. Бурята беше отслабнала до трета категория, но след придвижване над океана отново възвърна предишната си мощ. Голям проблем и причина за многото разрушения е, че „Ирма” се движи бавно в сравнение с други урагани.
 
Пътят на стихията се измести леко на запад, като най-вероятно ще остане по периферията на Флорида.
 
Очаква се да удари най-силно Сейнт Питърсбърг, а не Маями и Тампа, както беше съобщено по-рано. Въпреки това американските власти уточниха, че положението остава много опасно дори и гражданите да не се намират „в окото на бурята”, където са и най-силните ветрове.
 
Кризисни телефони
 

Към посолството на България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 202-387-5770, съобщиха от Министерство на външните работи.

Сигнали за бедстващи граждани на Карибите може да подавате на следните телефони:

Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен): +31 657448073

Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90

Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49

Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).

В Централното управление на МВнР дирекция "Ситуационен център" поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56.

Българката Мила Бенчева и съпругът й са сред туристите, останали на опустошения от урагана „Ирма” остров Сен Мартен във френската част на Карибите. 11 от жертвите на стихията са именно на тези острови.

По думите й над 95% от острова не съществува, защото всичко е в отломки. Почти няма здрави места от къщите. Има цели семейства, които са отнесени от водата. Все още е невероятна жега, положението беше доста плашещо, сподели жената, цитирана от БТВ.

Тя разказа, че в момента се намират на летището в холандската част . Днес са били превозени до там заедно с други туристи. Разделени са на сектори в зависимост от това кой накъде ще пътува. По непотвърдена информация очакват да ги извозят до остров Кюрасао и оттам до Европа.

Все още не знаят обаче как и кога ще бъдат превозени. Поддържат връзка с близки и с външно министерство, на което са благодарни, защото са ги свързали с кризисния център в холандската част. В тяхната група няма други българи.

http://epicenter.bg/article/Uraganat--Irma--udari-Florida--na-zhivo-/135858/7/96

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!