Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руската авиация ликвидира „министъра на войната“ на „Ислямска държава“. Маккейн пред инфаркт?

Руската авиация в Сирия унищожи при атака край град Дейр аз Зур команден пункт на групировката „Ислямска държава“.
Унищожен е комуникационен възел и четирима влиятелни командири, включително „министъра на войната“ Гулмурод Халимов. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, предадоха ТАСС и БТА. С въздушния удар са ликвидирани около 40 бойци на ИД, уточни министерството. Сирийската армия вече разкъса тригодишната обсада на групировката „Ислямска държава“ в източния сирийски град Дейр аз Зур.

Халимов е бивш командир на специална част от Министерството на вътрешните работи на Таджикистан. Той се присъединил към „Ислямска държава“ през май 2015 година заедно с още шестима свои подчинени.

Сред ликвидираните е и саудитецът Абу Мохамед аш Шимали, който е отговарял за финансовите въпроси на ИД, логистиката и прехвърлянето на вербуваните новобранци в базите. Организирал е прехвърлянето на бойци през Турция, европейските държави, страните от Северна Африка, Персийския залив и Австралия. Редица европейски специални служби го смятат за организатор на терористичните актове през ноември 2015 година в Париж.

Терористите се били събрали на извънредно съвещание в предградие на Дейр аз Зур, за да обсъдят тежката обстановка, създала се с офанзивата на сирийската правителствена армия. След получени сигнал за съвещанието руските самолет излетели от базата Хмеймим и нанесли удара. Сирийската армия и нейните съюзници достигнаха Дейр аз Зур във вторник и предприеха светкавично настъпление в града. По оценки на ООН под обсадата на „Ислямска държава“ са били 93 000 цивилни, живеещи в крайно тежки условия, снабдявани с храни и други продукти само по въздух. В тази зона вчера пристигнаха 40 камиона, превозващи гориво, храни и медицински принадлежности.

http://bgjournal.info/ruskata-aviatsiya-likvidira-v-rayona-na-grad-deyr-az-zur-vministara-na-voynatav-na-grupirovkata-vislyamska-darzhavav-gulmurod-halimov/ 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!