Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ: Държавният секретар Рекс Тилърсън изтъкна в доклад преследването на Фалун Гонг в Китай

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън представи доклада на САЩ за религиозната свобода за 2016 г., по време на събитие в сградата на Държавния департамент във Вашингтон, САЩ, 15 август 2017 г. (Пол Хуан/Епок Таймс)

Държавният секретар на САЩ, Рекс Тилърсън, представи доклада на САЩ за религиозната свобода за 2016 г., по време на събитие 15 август 2017 г. в сградата на Държавния департамент в столицата Вашингтон.

Тилърсън посочи "някои от най-потресаващите и тревожни примери" за нарушения на религиозната свобода, сред които действията на терористичната група Ислямска държава, Китай и Иран.

Държавният секретар разкритикува Ислямска държава за "геноцида срещу езиди, християни и шиитски мюсюлмани в регионите, които тя контролира". Той каза, че екстремистката група продължава да атакува религиозни и етнически групи, с цел "изнасилване, отвличане, заробване и дори убийства".

Според Тилърсън, режимът в Китай изтезава и лишава от свобода хиляди хора заради техните вероизповедания. Той посочи, че от миналата година насам, "десетки членове на Фалун Гонг са намерили смъртта си, докато са били лишени от свобода". Това са най-последните смъртни случаи по време на 18-годишното преследване. През 1999 г., тогавашният лидер на комунистическата партия Дзян Дзъмин започва кампания за унищожаване на Фалун Гонг, заради страх от популярността на духовната практика.

"Политиките [на Китай], които ограничават религиозните практики и изяви на уйгури, мюсюлмани и тибетски будисти, също са се увеличили", каза Тилърсън.

Разделът на доклада за Китай документира многобройни нарушения на религиозната свобода в страната. Той насочва вниманието към ситуацията на правозащитния адвокат Гао Джишън, който защитава религиозни групи, включително християни и последователи на Фалун Гонг. След 6 години тормоз, Гао е държан в затвор пет години, и подложен на продължителни изтезания. След като го освобождават през 2014 г., китайските власти продължават да го държат под интензивно наблюдение и домашен арест. Според семейството му, Гао е изчезнал от дома си на 13 август 2017 г.

Докладът обръща внимание и на Иран, където през 2016 г. са били екзекутирани 20 души, "по обвинения като 'водене на война срещу Господ'". Тилърсън посочи, че "бахаи, християни и други малцинства са преследвани заради тяхната вяра".

Тазгодишният доклад посочва десет държави, обект на "особено безпокойство": Мианмар, Китай, Иран, Еритрея, Северна Корея, Саудитска Арабия, Судан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, които са включени и в миналогодишния доклад, на база на препоръка на Комисията за религиозната свобода на САЩ.

Държавният департамент на САЩ публикува годишния доклад за религиозната свобода от 1998 г. насам, в съответствие със Закона за международна религиозна свобода: законодателна мярка, която според Тилърсън "подкрепя религиозната свобода като основна американска ценност, в съответствие с Първата поправка на Конституцията, както и като универсално човешко право".

Тилърсън каза още, че правителството на САЩ ще работи със Сам Браунбак, губернатор на щата Канзас. Браунбак неотдавна бе номиниран от американския президент Доналд Тръмп за специален посланик на САЩ за международната религиозна свобода. Ако бъде одобрен, Браунбак ще стане най-високопоставеният държавен служител на САЩ, който някога е оглавявал комисията.

От ТheЕpochТimes.com/ falun-bg.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!