Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай забрани криптовалутите и... те се сринаха

Курсовете на основните криптовалути стремително отиват надолу. Това е реакцията на пазара на изявлението на Народната банка на Китай, че ICO в тази държава е вече забранено и всички операции по първично предлагане са вече прекратени.

Централната банка на Китай обяви за незаконни всички операции с първично предлагане на токени в криптовалута (Initial coin offering, или ICO, еквивалент на първичното публично предлагане на акции). Това означава, че всички ICO в страната трябва незабавно да бъдат преустановени, а съответните онлайн платформи – закрити, съобщава Technews.

Решението на банката, обявено вчера, идва след продължително разследване на законността на операциите с ICO, които за разлика от операциите с акции не подлежат на регулиране.

По данни на банката, над 90% от ICO са потенциални нарушители на законите срещу нелегалното финансиране и противодействие на измамите във финансовата сфера, отбелязва „Блумбърг”.

Делът на ICO проектите, привличащи средства за инвестиции, не надвишава 1%, установява разследването на Централната банка на Китай.

Според официалната позиция на регулатора, всички ICO в страната вече се считат за незаконни.

Банката ще наказва строго подобни нарушения в бъдеще и заплашва с правни последствия вече завършени ICO.

Централната банка на Китай настоява също така организациите и физическите лица, които вече са събрали средства от предлагане на токени в криптовалута, незабавно да ги върнат на инвеститорите, но не уточнява механизма за това.

Според решението на банката, цифровите токени не могат да се разглеждат като платежни инструменти, издадени от парично-кредитни организации, и нямат правото и юридическия статут на парично средства.

Ето защо регулаторът забранява тяхното използване в качеството на средство за пазарни и банкови операции.

Онлайн платформите за първично предлагане и услуги за обмен с участието на криптовалути ще бъдат закрити, а нарушителите ще останат без лицензи.

Същите мерки грозят банките, на които се забранява да предоставят ICO услуги.

В допълнение, Централната банка на Китай ще контролира изтриването на всички мобилни приложения от съответните търговски платформи. / КРОСС

ICO (Іnіtіаl Соіn Оffеrіng) е първичното предлагане на нова криптовалута. Обикновено този процес се сравнява с IPO – предлагане на акции на борсата, но в действителност ICO се прави за групово финансиране. Стартъпът продава така наречените токени или с други думи купони. Ако ICO е успешно, токените излизат на борсата и тяхната цена би трябвало да нарасне, а след стартирането на проекта, те се използват като вътрешна валута, като не бива да се забравя, че токените могат да бъдат заплатени с цифрова валута.

След тази новина от Китай, курсовете на всички основни криптовалути буквално се сринаха. Ethereum, която най-често се използва от другите стартъпи за ICO, само за едно денонощие падна с 20% от $351 до $280. Курсът на Bitcoin, който към днешен ден играе ролята на цифрово злато, падна почти с 10% – от $4649 до $4052 и трендът вече е отрицателен.

Това решение на китайските власти повлия и на цените на токените на някои проекти. Така например, токенът SNT на стартъпа Status, спадна с 30%.

Това е може би най-сериозното изпитание за Bitcoin и на практика всички финансови анализатори следят неговото състояние.
Вижте повече: https://www.kaldata.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!