Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цацаров, спиш ли? Виж колко плати НАРОДЪТ за поредната далавера на Суджуците!

„Безплатно“ санираните блокове в България са общо 515!

А се вдигна такъв медиен шум, такова блъскане по гърдите, щракаха ножици, летяха лентички, че хората останаха с впечатлението, че цяла България е санирана. Лъсната, натъкмена, готова да изглежда по европейски образец.

Оказа се обаче, че са обновени  30 000 апартамента, а в тях  живеят  62 252 души, които не правят дори 0,1 процент от българите. Че цялата шумотевица, която е вдигната, е предният шумен пиар на ГЕРБ с цел пълна заблуда на народа колко добре си живеем.

Цифрите са извадени от междинен отчет, пуснат  по необходимост и по задължение от ресорния министър Николай Нанков, който трябва да отбележи “ напредъка и финансирането на Националната програма за енергийна ефективност.“

За пръв път хората научиха зашеметяващия факт, че средният разход за саниране на  панелен блок по програмата струва  1.06 млн. лева! Представяте ли си? По милион на блок!

Има и още по-големи парадокси. Някои блокове в бургаския квартал „Меден рудник“ са били реиновирани за над 3 милиона  лева!

Извинете, но без да сме в строителния бранш, можем да изчислим, че построяването на една нова съвременна панелка  струва също толкова! Че и по-малко.

Тогава защо беше цялата тази шумотевица?

И къде потънаха парите? В Бургас и позлатена дограма да са слагали , тези три милиона за услугата са толкова съмнителни, че направо вонят. И така завоняха, че се наложи миналата година  Лиляна Павлова плахо да се намеси и срамежливо да сложи  пределни цени на ремонтите. А след това разкритията да потънат в забвение.

Да не говорим, че част от  току що завършените блокове не издържаха на първата буря и облицовката им се свлече.

Да не говорим и за мъките на самите санирани, които геройски търпяха през зимата да стоят без климатици, защото работниците не  били готови да ги върнат по местата им, а други стояха с месеци по найлони на прозорците, вместо стъкла, понеже им свалили старата дограма, а новата не била готова. А групите по свалянето и по поставянето били съвсем различни и нямали нищо общо помежду си.

В момента програмата е спряна, не защото опозицията наддае вой в парламента, а защото парите свършиха. Край. Изпапкани са.

Фондовете, които се отпускаха от ЕС са замразени и се прави проверка как са изхарчени. Проверка, за която никой не знае и управляващите я крият по-строго от държавна тайна. Прокуратурата също се прави, че не знае и далаверата е на път да потъне заедно с всички останали в небитието. И платеното безхаберие на чиновниците и магистратите и най вече на управляващите.

Впрочем управляващите хабер имат, защото точно в техните ръчички беше санирането и техните кметове избираха фирмите по нареждане ясно на кого.

Все още има наивници, които чакат да ги налазят майстори. На опашката за саниране  са се наредили над 5000 сдружения на собственици, но с тази скорост, с която се извършват ремонтите, ще ги огрее след 10 години. А през 2020 парите от ЕС свършват. От отчета става ясно и че Българската банка за развитие, в която са „мъните“ е спрял да плаща, защото е дала авансово суми на фирми, а те не са си свършили работата. Банката е поискала лихви срещу отпуснатите суми и МРРБ тихичко е платило  236 млн. лева само за лихвите.

От нашия джоб, естествено. А колко още са взели от данъците ни, нито един публичен доклад не посочва. Санирането не е безплатно.

ЕС дава една част от сумата, а държавата друга.

И тези пари  СА НАШИ ОТ ДАНЪЦИТЕ НИ и трябва да се контролират.

И видно се вихри огромна корупция, защото по милион на блок е сума,  която е, меко казано, съмнителна и е потънала в нечии министерски и партийни джобове.

Спиш ли, Цацаров?

Цялата прокуратура ли е потънала в блажено неведение и безхаберие?

Не ви ли светва червена лампичка, че в Румъния например сградите бяха санирани за двойно по-малко пари и в пъти повече блокове?

Явно у нас всички са преяли със суджук и се размърдват единствено, ако някоя майка е изоставила бебето си, ако някой кръчмар е надписал сметката, ако мутрите си спретнат поредния „разговор на добре облечени бизнесмени“ с пищови в ръка.

А Борисов праща хеликоптера СИ напред назад, като преди това уведомява медиите да дойдат да го снимат.

Пък че държавата е прогнила и затънала до гуша в корупция, на никого не му пука.

Най-лошото е, че и на народа не му пука.

Това вече е страшно!!!!!!!

Автор: Станислава СЛАВОВА, Skandalno.net

 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!